Wykonanie

Pomysł na misie chlebusie urodził się w mojej głowie juz jakis czas temu. Te bułeczki sa doskonałym sposobem na małego niejadka. Nagle sie okazało że do brzuszka zmieści się cała
bułka !Przepis na
ciasto drożdżowe znalazłam w książce "
miodowy tydzień z thermomixem" . Myślę że takie bułeczki z powodzeniem mozna wykonać z dowolnego ciasta na
bułki lub
chleb. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na 6 dużych bułeczek misiowych:100g ziarem
sezamu150 ml letniej
wody35g
drożdży50g
miodu350g
mąki1
jajko30g
masła1 płaska łyżeczka
solidodatkowo:roztrzepane
jajko do posmarowania
sezam do posypania
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na chwilę.
Jajko roztrzepać. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać dodając na koniec rozpuszczone przestudzone
masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną formy misiowej i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min do zezłocenia i tzw "suchego patyczka"

