ßßß
Przepis z tej strony.Składniki:500g mąki2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka soli3 łyżki maku1.5 łyżeczki suchych drożdży4 łyżki miodu150ml mleka125 ml wody1 jajko + łyżka mleka do posmarowania paluchówPrzesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, mak i drożdże. Mleko z wodą, miodem podgrzać i dodać ciepłe do pozostałych składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na godzinę. Z ciasta formować wałki, ułożyć na blachę i pozostawić na 15 minut, by lekko podrosły. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.Smacznego! :)