Wykonanie
Przepis z tej strony.Składniki:500g
mąki2 łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka
soli3 łyżki
maku1.5 łyżeczki suchych
drożdży4 łyżki
miodu150ml
mleka125 ml
wody1
jajko + łyżka
mleka do posmarowania paluchówPrzesiać
mąkę, dodać
masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać
sól,
mak i
drożdże.
Mleko z
wodą,
miodem podgrzać i dodać ciepłe do pozostałych składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na godzinę. Z ciasta formować wałki, ułożyć na blachę i pozostawić na 15 minut, by lekko podrosły. Posmarować
jajkiem wymieszanym z
mlekiem i posypać
makiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.Smacznego! :)