Wykonanie
Zachwalała Komarka . Pierwszej przypominały wakacje nad morzem, drugiej - wracanie ze szkoły
drogą przez piekarnię. Mi skojarzyły się one z wsią :) Z takimi prawdziwymi wiejskimi wakacjami, gdzie na śniadanie były świeże
bułki,
mleko od krowy,własny
ser i
dżem ze spiżarni. Najlepiej
truskawkowy. I dopiero po takim śniadaniu można było oficjalnie zacząć dzień.
Paluchy są mięciutkie, z cienką chrupiącą skórką i mnóstwem makowych ziarenek w środku. Idealnie pasują mi do wiejskiego
białego sera ze
szczypiorkiem albo lejącego się
miodu. Albo do szklanki
mleka... Powiedzieć, że godne polecenia to za mało :)Składniki:500 g
mąki2 łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka
soli3 łyżki
maku (40 g)1,5 łyżeczki suchych
drożdży4 łyżki
miodu150 ml
mleka125 ml
wody1
jajko + łyżka
mleka (do posmarowania)Przygotowanie:Do naczynia przesiać
mąkę, dodać
masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać
sól,
mak i
drożdże.
Mleko z
wodą i
miodem podgrzać i ciepłe wlać do pozostałych składników. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, oprószając blat i dłonie
mąką. Ciasto przełożyć z
powrtoem do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki, ułożyć na blasze i pozostawić na 15 minut aż lekko podrosną. Posmarować z wierzchu
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać po wierzchu
makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 - 18 minut, aż ładnie się zarumienią.