ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegomak według uznaniasól 1 dekagramówmasło 2.5 dekagramówjajko 1 sztukmleko 0.5 szklanekdrożdże 1 sztukmąka 40 dekagramówWykonanie:Drożdże utrzeć z małą ilością cukru i rozcieńczyć ogrzanym mlekiem. Włożyć masło, mąkę i sól, wbić jajko, zamieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosło, a potem jeszcze raz wyrobić. Jeżeli jest zbyt miękkie, należy dodać trochę mąki i znów odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta utoczyć cienkie kawałki i zlepiać je w pierścienie dowolnej wielkości; miejsca złączenia dokładnie posmarować białkiem i wyrównać. Tak przygotowane obwarzanki włożyć do wrzącej lekko ocukrzonej wody i gotować 5-10 min. Wyjąć, posypać makiem lub czarnuszką. Do pieczenia należy przygotować dwie płaskie blachy. Jedną wsunąć na spód piekarnika, na drugiej -ustawionej wyżej - ułożyć obwarzanki. Piec w średnio gorącym piekarniku 5-10 min, a następnie energicznym ruchem obrócić górną blachę, aby obwarzanki spadły drugą stroną na niższą; piec jeszcze 5-10 min.Ciasta i DeseryKuchnia StaropolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: henrykaData: 2008-01-11to cos nie tak z tym przepisem tyle drożdży na 40 dkg mąkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: