Wykonanie
Pyszne, mięciutkie rogaliki
drożdżowe ! Idealnie pasują do
herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska.
Składniki:½ kg
mąki,3 dag
drożdży,1 szklanka
mleka,5 dag
masła,5 dag
cukru,2
jajka,
sól do smaku,1 łyżka
maku,
marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni).Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego
mleka, dodać trochę
mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z resztą
cukru na parze, a
masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do
maki, wlać
mleko,
cukier, utarte
jajka i
sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe
masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu
marmoladę i zawijać
rogale.
Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę odłożyć do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym
jajkiem, posypać
makiem. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut