ßßß Cookit - przepis na grzebyki drożdżowe z marmoladą

grzebyki drożdżowe z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą konfiturą, najlepiej domową.
Składniki:
500 g mąki + dwie łyżki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
35 g drożdży
100 g masła
szczypta soli
jajko do posmarowania
szklanka twardej marmolady
Drożdże zalać połową mleka, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać dodać resztę mleka, sól, rozczyn i ubite jajka. Wyrabiać ciasto dolewając po trochę masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski nakryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże prostokąty.
Każdy kawałek ciasta posmarować marmoladą, zostawiając po bokach margines. Zwinąć ciasto w rulony i uformować rogaliki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej pergaminem. Ostry nóż oprószyć mąką i nacinać drożdżówki od zewnętrznej strony w kilku miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
* Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, pomińcie takie wykończenie, marmolada w środku jest wystarczająco słodka.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/11/grzebyki-drozdzowe-z-marmolada.html