Wykonanie
Jestem uzależniona od pieczenia
drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam
jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe
jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam
marmoladą,
dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą
konfiturą, najlepiej domową.Składniki:500 g
mąki + dwie łyżki3
jajka1/2 szklanki
cukru1 szklanka ciepłego
mleka35 g
drożdży100 g
masłaszczypta
solijajko do posmarowaniaszklanka twardej
marmoladyDrożdże zalać połową
mleka, dodać łyżkę
cukru i dwie łyżki
mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans.
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiać dodać resztę
mleka,
sól, rozczyn i ubite
jajka. Wyrabiać ciasto dolewając po trochę
masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski nakryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże prostokąty.
Każdy kawałek ciasta posmarować
marmoladą, zostawiając po bokach margines. Zwinąć ciasto w rulony i uformować rogaliki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej pergaminem. Ostry nóż oprószyć
mąką i nacinać drożdżówki od zewnętrznej strony w kilku miejscach. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.* Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, pomińcie takie wykończenie,
marmolada w środku jest wystarczająco słodka.