Wykonanie
Rogaliki maślane robiłam drugi raz. Pierwszy był mniej więcej dwa lata temu, kiedy to nie było jeszcze ani bloga, ani nawet myśli o nim :)Wtedy przepis znalazłam w jakiejś gazetce kulinarnej i pamiętam, że były one idealne. Przepyszne! Niestety gazetka zniknęła bez śladu, przepisu nie zapamiętałam, ani nie zapisałam, tak więc musiałam szukać nowego..Przeglądnęłam cały internet, wzdłuż i wszerz, otworzyłam kilkadziesiąt zdjęć, w poszukiwaniu rogalików, które wyglądem byłyby zbliżone jak najbardziej do tamtych, które pamiętam z pierwszego pieczenia.Tak natrafiłam na rogaliki z bloga bajkorada :) To właśnie one najlepiej odzwierciedliły tamte pyszne i delikatne rogaliki.Są miękkie, delikatne i baardzo smaczne.Składniki ( 32 rogaliki ):1 szklanka ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży5 łyżek roztopionego i ostudzonego
masła ( + 5 łyżek do smarowania rogalików )pół szklanki
cukrupół łyżeczki
soli3
jajka5 szklanek
mąki ( plus odrobina do podsypywania )
marmolada, lub inne dowolne nadzieniePrzygotowanie:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance ciepłego
mleka, z łyżeczką
cukru.Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki (
masło,
sól,
cukier,
jajka i
mąkę ) i wyrabiamy ciasto.Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około godzinki ).Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę
marmolady i zawijamy na kształt rogalika.Układamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym
masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do momentu ich zarumienienia się.Po wyciągnięciu z piekarnika, smarujemy rogaliki raz jeszcze
masłem i już możemy się zajadać :)
Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji: ”
Marmolada ”Kategorie: