ßßß Cookit - przepis na Rogaliki maślane z marmoladą

Rogaliki maślane z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Rogaliki maślane robiłam drugi raz. Pierwszy był mniej więcej dwa lata temu, kiedy to nie było jeszcze ani bloga, ani nawet myśli o nim :)
Wtedy przepis znalazłam w jakiejś gazetce kulinarnej i pamiętam, że były one idealne. Przepyszne! Niestety gazetka zniknęła bez śladu, przepisu nie zapamiętałam, ani nie zapisałam, tak więc musiałam szukać nowego..
Przeglądnęłam cały internet, wzdłuż i wszerz, otworzyłam kilkadziesiąt zdjęć, w poszukiwaniu rogalików, które wyglądem byłyby zbliżone jak najbardziej do tamtych, które pamiętam z pierwszego pieczenia.
Tak natrafiłam na rogaliki z bloga bajkorada :) To właśnie one najlepiej odzwierciedliły tamte pyszne i delikatne rogaliki.
Są miękkie, delikatne i baardzo smaczne.
Składniki ( 32 rogaliki ):
1 szklanka ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
5 łyżek roztopionego i ostudzonego masła ( + 5 łyżek do smarowania rogalików )
pół szklanki cukru
pół łyżeczki soli
3 jajka
5 szklanek mąki ( plus odrobina do podsypywania )
marmolada, lub inne dowolne nadzienie
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, z łyżeczką cukru.
Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki ( masło, sól, cukier, jajka i mąkę ) i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około godzinki ).
Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy na kształt rogalika.
Układamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do momentu ich zarumienienia się.
Po wyciągnięciu z piekarnika, smarujemy rogaliki raz jeszcze masłem i już możemy się zajadać :)
Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji: ” Marmolada
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/rogaliki-maslane-z-marmolada