Wykonanie
Składniki:-50g świeżych
drożdży-3 szklanki
mąki-3/4 szklanki
cukru-pół kostki rozpuszczonego
masła-szklanka ciepłego
mleka-szczypta
soli-2
jajka-twarda
marmoladaWykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę
cukru, 3 łyżki
mąki i zalewać ciepłą
wodą mieszając. Zaczyn ma być tak gęsty jak kwaśna
śmietana.Przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę,
cukier,
jajka, szyptę
soli i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam w mikserze, jeśli nie mamy, to musimy męczyć się,wyrabiając ręcznie. Należy więc włączyć niskie obroty i stopniowo dolewać ciepłego
mleka. Jak się już wszystko połączy przełączamy na wysokie obroty i wyrabiamy 5-10 minut. Pod koniec dolewamy po trochę ciepłe jeszcze
masło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na stolnicę wysypaną
mąką, dajemy część ciasta. Lekko przerabiamy i formujemy wałek, który kroimy na kromki 2 cm.Kromki należy trochę rozpłaszczyć, na środek dać
marmoladę, zlepić na dole i zlepioną częścią kładziemy na spód.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st i pieczemy ok. 15 minut.Mają być rumiane. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.