ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-50g świeżych drożdży
-3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-pół kostki rozpuszczonego masła
-szklanka ciepłego mleka
-szczypta soli
-2 jajka
-twarda marmolada
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i zalewać ciepłą wodą mieszając. Zaczyn ma być tak gęsty jak kwaśna śmietana.Przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę,cukier, jajka, szyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam w mikserze, jeśli nie mamy, to musimy męczyć się,wyrabiając ręcznie. Należy więc włączyć niskie obroty i stopniowo dolewać ciepłego mleka. Jak się już wszystko połączy przełączamy na wysokie obroty i wyrabiamy 5-10 minut. Pod koniec dolewamy po trochę ciepłe jeszcze masło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypaną mąką, dajemy część ciasta. Lekko przerabiamy i formujemy wałek, który kroimy na kromki 2 cm.
Kromki należy trochę rozpłaszczyć, na środek dać marmoladę, zlepić na dole i zlepioną częścią kładziemy na spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st i pieczemy ok. 15 minut.Mają być rumiane. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/10/30/drozdzowe-buleczki-z-marmolada