Wykonanie
Składniki(24 małe rogaliki):- 1/4 szklanki ciepłego
mleka- 1/4 kostki
drożdzy- 3 łyżeczki
cukru- 1 łyżeczka
soli- 1
jajko- 2 szklanki
mąki- 1
jajko- 1/2 kostki
masła-
marmoladaDrożdże zasypujemy
cukrem, dodajemy ciepłe(nie gorące)
mleko i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy.
Mąke przenosimy do miski, dodajemy
sól oraz
jajko, następnie rozczyn
drożdzowy. Roztapiamy
masło i wystudzone przelewamy do miski z składnikami. Mieszamy łyżką do połączenia składników i odstawiamy na około godzinkę do lodówki, pod przykryciem, az ciasto nam wyrośnie. Po tym czasie wyciągamy miskę, stolnicę lekko opruszamy
mąką i rozwałkujemy połowe ciasta w okrąg. Dzielimy go na 12 trójkątów, na każdym z nich układamy
marmoladę i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
mlekiem każdy rogalik i pieczemy około 10-15 min( nalezy kontrolować wyglad) w temp 200 stopni C, nalepiej z termoobiegiem.Smacznego:)