Wykonanie
Najbardziej w dzisiejszych piekarniach brak mi takich przepysznych
maślanych rogali (nie tych "napuszonych"), które
jadłam w dzieciństwie... jednak znalazłam przepis, który wprost idealnie oddaje ich smak :)Ja uwielbiam jeść rogaliki z
masłem i maczać je w gorącym
kakao... bądź z nutellą... wprost rozpływają się w ustach :) radzę robić z podwójnej porcji, bo szybko znikają z talerza :)
Składniki na ok. 8 sztuk:- 250 g
mąki- 1 łyżki
miodu- 3 łyżek ciepłej
wody- 15 gram świeżych
drożdży- 50 ml
mleka- 25 g
masła- 1
jajko- 3 łyżki
cukru-
jajko i
mak (na wierzch rogalików)Przygotowanie:
Drożdże dokładnie wymieszać wraz z
wodą, 1 łyżką
cukru i 4 łyżkami
mąki, odstawić na ok 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie
masło roztopić w garnuszku, następnie zalać zimnym
mlekiem. Do zaczynu (z
drożdży) dodać przestudzone
masło z
mlekiem,
mąkę,
miód,
jajko i
cukier. Łączymy dokładnie wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wałkujemy ciasto na kształt okręgu i dzielimy na 8 części. Każdą z tych części zwijamy zaczynając od podstawy.
Można również niektóre rogaliki (bądź wszystkie !) posmarować ulubionym nadzieniem, ja wybrałam nutellę :)
Tak zwinięcie rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni z termoobiegiem bądź 200 stopni z górną i dolną grzałką przez ok 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.Najlepiej smakują jeszcze gorące z zimnym
masełkiem :)
Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...