Wykonanie
Ponieważ w święta nie może zabraknąć choinki, jest i choinka. U mnie z pysznych, malutkich chrupiących bułeczek z
makiem. Bułeczki są delikatne, bardzo smaczne i dosłownie na dwa kęsy.
Przepis na bułeczki "pieguski"Składniki na 21 bułeczek:280 g
mąki180 ml pół na pół
mleka z
wodą35 g
maku20 g
masła1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki suchych
drożdzy1
jajko M2 łyżki
cukru perłowegodo posmarowania: 1
żółtko +1 łyżeczka
mlekaWykonanie:
Mleko z
masłem i
wodą podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 21 równych kawałków. Żeby bułeczki były równej wielkości, ciasto najlepiej odważyć, po 28-29 g ciasta na bułeczkę. Każdą rozpłaszczyć na placuszek i zawijać od zewnątrz do środka, okrążając tak placuszek dookoła, formujesz bułeczkę.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu, zostawiając
między bułeczkami niewielkie odstępy.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Posmarować rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem. Posypać
cukrem perłowym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 20 minut, do zrumienienia. Smacznego!