ßßß
 
            
         Uwielbiam jeść awokado. I nie tylko to! Od czasu do czasu zrobię sobie maseczkę- awokado z miodem. Boże, czuję się jak nowo narodzona , po takim zabiegu.
Uwielbiam jeść awokado. I nie tylko to! Od czasu do czasu zrobię sobie maseczkę- awokado z miodem. Boże, czuję się jak nowo narodzona , po takim zabiegu. Ale tu nie salon kosmetyczny! Tutaj gotujemy i pieczemy!Upiekłam rano żytnie bagietki, z których zrobiłam bruschetta z awokado, czyli po naszemu grzanki z awokado.Najpierw pomyślałam, ze upiekę żytnie bagietki na zakwasie. Ale jak to ja, nie zawsze planuję moje poczynania kulinarne, a ciasto na zakwasie musi rosnąć dłuuuugo, więc szybko zdecydowałam się na żytnie bagietki na samych drożdżach.Do zaczynu wrzuciłam utarte brie i suszone pomidory. Taki mały eksperyment. Z niecierpliwością czekałam, aż bagietki się upiekłą. Szybki test na poczekaniu i już wiedziałam, że się nie zawiodę, bo żytnie bagietki z brie i z suszonymi pomidorami smakowaly po prostu super.Przepis na domowe żytnie bagietki (8mniejszych bagietek)Składniki:30 g świeżych drożdży3 ½ dl letniej wody1 łyżka oliwki1 łyżeczka soli2 dl jogurtu4 dl przesianej mąki żytniej4 dl mąki żytnia2 dl mąki Manitoba lub pszennej50 g brie6 suszonych pomidorow, z grubsza posiekanychWykonanie:Pokrusz drożdże i wymieszać z ciepłą wodą i jogurtem w misce.Dodaj sól, oliwę, tarty ser brie, pomidory i mąkę.Zagnieć miękkie, dość lepkie, ale nie luźne ciasto. Zazwyczaj robię to przy pomocy asystenta kuchennego, około 15 minut.Pozostaw ciasto do wyrośniecia na 30 minut.Podziel ciasto na cztery lub osiem kawałków. Kształtuj kawałki w bagietki. Robię to tak: rozciągam ciasto palcami na prostokąt, a potem zwijam w rulon, nie wałkuję, bo uchodzi powietrze z ciasta. Wtedy bagietki nie wyrosną.Zrób skośne cięcia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w piekarniku, pierwsze 10 minut w temperaturze 250 º C (termoobieg), następnie zmniejsz temperaturę do 200 º C i piecz bagietki jeszcze 10 minut.Jesli chcesz uzyskać chrupiąca skórkę na bagietce, spryskaj bagietki wodą kilka razy w trakcie pieczenia.Bruschetta z awokado
Ale tu nie salon kosmetyczny! Tutaj gotujemy i pieczemy!Upiekłam rano żytnie bagietki, z których zrobiłam bruschetta z awokado, czyli po naszemu grzanki z awokado.Najpierw pomyślałam, ze upiekę żytnie bagietki na zakwasie. Ale jak to ja, nie zawsze planuję moje poczynania kulinarne, a ciasto na zakwasie musi rosnąć dłuuuugo, więc szybko zdecydowałam się na żytnie bagietki na samych drożdżach.Do zaczynu wrzuciłam utarte brie i suszone pomidory. Taki mały eksperyment. Z niecierpliwością czekałam, aż bagietki się upiekłą. Szybki test na poczekaniu i już wiedziałam, że się nie zawiodę, bo żytnie bagietki z brie i z suszonymi pomidorami smakowaly po prostu super.Przepis na domowe żytnie bagietki (8mniejszych bagietek)Składniki:30 g świeżych drożdży3 ½ dl letniej wody1 łyżka oliwki1 łyżeczka soli2 dl jogurtu4 dl przesianej mąki żytniej4 dl mąki żytnia2 dl mąki Manitoba lub pszennej50 g brie6 suszonych pomidorow, z grubsza posiekanychWykonanie:Pokrusz drożdże i wymieszać z ciepłą wodą i jogurtem w misce.Dodaj sól, oliwę, tarty ser brie, pomidory i mąkę.Zagnieć miękkie, dość lepkie, ale nie luźne ciasto. Zazwyczaj robię to przy pomocy asystenta kuchennego, około 15 minut.Pozostaw ciasto do wyrośniecia na 30 minut.Podziel ciasto na cztery lub osiem kawałków. Kształtuj kawałki w bagietki. Robię to tak: rozciągam ciasto palcami na prostokąt, a potem zwijam w rulon, nie wałkuję, bo uchodzi powietrze z ciasta. Wtedy bagietki nie wyrosną.Zrób skośne cięcia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w piekarniku, pierwsze 10 minut w temperaturze 250 º C (termoobieg), następnie zmniejsz temperaturę do 200 º C i piecz bagietki jeszcze 10 minut.Jesli chcesz uzyskać chrupiąca skórkę na bagietce, spryskaj bagietki wodą kilka razy w trakcie pieczenia.Bruschetta z awokado Lubię bruschetta i robię zawsze jak mam w domu dojrzałe awokado. Oczywiście do grzanek można użyć każdego rodzaju bagietki. Zrobiłam bruschetta z żytniej bagietki pierwszy raz.Awokado rozgniątłam widelcem (najlepiej smakuje dojrzałe awokado) i wymieszałam z posiekaną natką pietruszki, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Nic prostszego, a jakie dobre!Składniki: na 6 grzanek1 dojrzałe awokado2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka soku z limonkisól i pieprz6 kromek z żytniej bagietkiPolecane przepisyMaślane rogaliki z serem brieCiabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazyliąPożywne bagietki z pulled pork czyli…Zapiekane jajka w bułce orkiszowejGorące kanapki bolognese
Lubię bruschetta i robię zawsze jak mam w domu dojrzałe awokado. Oczywiście do grzanek można użyć każdego rodzaju bagietki. Zrobiłam bruschetta z żytniej bagietki pierwszy raz.Awokado rozgniątłam widelcem (najlepiej smakuje dojrzałe awokado) i wymieszałam z posiekaną natką pietruszki, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Nic prostszego, a jakie dobre!Składniki: na 6 grzanek1 dojrzałe awokado2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka soku z limonkisól i pieprz6 kromek z żytniej bagietkiPolecane przepisyMaślane rogaliki z serem brieCiabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazyliąPożywne bagietki z pulled pork czyli…Zapiekane jajka w bułce orkiszowejGorące kanapki bolognese