Wykonanie
Uwielbiam jeść
awokado. I nie tylko to! Od czasu do czasu zrobię sobie maseczkę-
awokado z
miodem. Boże, czuję się jak nowo narodzona , po takim zabiegu.
Ale tu nie salon kosmetyczny! Tutaj gotujemy i pieczemy!Upiekłam rano
żytnie bagietki, z których zrobiłam bruschetta z
awokado, czyli po naszemu grzanki z
awokado.Najpierw pomyślałam, ze upiekę
żytnie bagietki na zakwasie. Ale jak to ja, nie zawsze planuję moje poczynania kulinarne, a ciasto na zakwasie musi rosnąć dłuuuugo, więc szybko zdecydowałam się na
żytnie bagietki na samych drożdżach.Do zaczynu wrzuciłam utarte
brie i
suszone pomidory. Taki mały eksperyment. Z niecierpliwością czekałam, aż
bagietki się upiekłą. Szybki test na poczekaniu i już wiedziałam, że się nie zawiodę, bo
żytnie bagietki z
brie i z
suszonymi pomidorami smakowaly po prostu super.Przepis na domowe
żytnie bagietki (8mniejszych
bagietek)Składniki:30 g świeżych
drożdży3 ½ dl letniej
wody1 łyżka
oliwki1 łyżeczka
soli2 dl
jogurtu4 dl przesianej
mąki żytniej4 dl
mąki żytnia2 dl
mąki Manitoba lub pszennej50 g
brie6 suszonych pomidorow, z grubsza posiekanychWykonanie:Pokrusz
drożdże i wymieszać z ciepłą
wodą i
jogurtem w misce.Dodaj
sól,
oliwę, tarty
ser brie,
pomidory i
mąkę.Zagnieć miękkie, dość lepkie, ale nie luźne ciasto. Zazwyczaj robię to przy pomocy asystenta kuchennego, około 15 minut.Pozostaw ciasto do wyrośniecia na 30 minut.Podziel ciasto na cztery lub osiem kawałków. Kształtuj kawałki w
bagietki. Robię to tak: rozciągam ciasto palcami na prostokąt, a
potem zwijam w rulon, nie wałkuję, bo uchodzi powietrze z ciasta. Wtedy
bagietki nie wyrosną.Zrób skośne cięcia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w piekarniku, pierwsze 10 minut w temperaturze 250 º C (termoobieg), następnie zmniejsz temperaturę do 200 º C i piecz
bagietki jeszcze 10 minut.Jesli chcesz uzyskać chrupiąca skórkę na
bagietce, spryskaj
bagietki wodą kilka
razy w trakcie pieczenia.Bruschetta z
awokadoLubię bruschetta i robię zawsze jak mam w domu dojrzałe
awokado. Oczywiście do grzanek można użyć każdego rodzaju
bagietki. Zrobiłam bruschetta z
żytniej bagietki pierwszy raz.
Awokado rozgniątłam widelcem (najlepiej smakuje dojrzałe
awokado) i wymieszałam z posiekaną
natką pietruszki,
sokiem z limonki,
solą i
pieprzem. Nic prostszego, a jakie dobre!Składniki: na 6 grzanek1 dojrzałe
awokado2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
soku z limonkisól i
pieprz6 kromek z
żytniej bagietkiPolecane przepisyMaślane rogaliki z
serem brieCiabatta z
suszonymi pomidorami i świeżą
bazyliąPożywne
bagietki z pulled
pork czyli…Zapiekane
jajka w
bułce orkiszowejGorące kanapki bolognese