ßßß
 
            
         SKŁADNIKI:Pesto:awokado 1 sztbazylia 1 pęczekoliwa z oliwek 3 łyżkisól i pieprzsok z cytryny 1 łyżeczkagrissini:320 g mąki tortowej4 g suchych drożdży125 ml letniej wodypół łyżeczki cukru3 łyżki parmezanu startego10 szt suszone pomidory30 ml oliwy1/4 łyżeczki soliPRZYGOTOWANIE:W misce wymieszać drożdże z cukrem i letnią wodą. Odstawić do wyrośnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 30 ml oliwy, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory oraz starty parmezan ( można zastąpić zwykłym żółtym serem). Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do czystej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. U mnie ok 40 minut. Po tym czasie ciasto dzielmy na mniejsze kawałki , formujemy ruloniki, układamy na ściereczce i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pieczemy 12 minut w temp 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem.W tym czasie przygotować pesto: Bazylię opłukać i osuszyć. Awokado pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zblendować. Przekładać do miseczek podawać z pieczywem. Smacznego:)
SKŁADNIKI:Pesto:awokado 1 sztbazylia 1 pęczekoliwa z oliwek 3 łyżkisól i pieprzsok z cytryny 1 łyżeczkagrissini:320 g mąki tortowej4 g suchych drożdży125 ml letniej wodypół łyżeczki cukru3 łyżki parmezanu startego10 szt suszone pomidory30 ml oliwy1/4 łyżeczki soliPRZYGOTOWANIE:W misce wymieszać drożdże z cukrem i letnią wodą. Odstawić do wyrośnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 30 ml oliwy, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory oraz starty parmezan ( można zastąpić zwykłym żółtym serem). Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do czystej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. U mnie ok 40 minut. Po tym czasie ciasto dzielmy na mniejsze kawałki , formujemy ruloniki, układamy na ściereczce i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pieczemy 12 minut w temp 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem.W tym czasie przygotować pesto: Bazylię opłukać i osuszyć. Awokado pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zblendować. Przekładać do miseczek podawać z pieczywem. Smacznego:)