Wykonanie
Tym razem wykorzystałam przepis na ciasto wg specjalnego wydania
Tiny "Smacznego" z przepisami:3 dag
drożdży3 szklanki
mąkiniepełna szklanka letniej
wody6 łyżek
oliwy1
jajkołyżeczka
soliDrożdże należy rozmieszać z
wodą i
cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczną pracować, wlewamy do
mąki, po czym dodajemy
sól i wbijamy
jajko. Należy zagnieść gładkie jednolite ciasto, łatwo odstajace od ręki i ścianek miski, w której je wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy.Podzieliłam ciasto na 4 mniejsze porcje i każdą rozwałkowałam na dość cienki placek (średnica ok. 25 cm). Blaszki do pieczenia przykryłam papierem do pieczenia.
Przepis na pesto z
suszonych pomidorów - znaleziony w jakiejś gazecie12
suszonych pomidorów1,5 pęczka
bazylii50 g tartego
parmezanu (ja używam
sera light)150 ml
oliwy z oliwekszczypta świeżo mielonego
pieprzu1/4 łyżeczki
soliPomidory kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną
bazylię i
ser tarty. Po zmiksowaniu blenderem dodajemy kilka kropel
oliwy. Gdy zgęstnieje, doprawiamy
solą i
pieprzem.Na wierzch pizzypesto z
suszonych pomidorów250 g
mozarelli (dwie porcje)250 g
pomidorków koktajlowych
bazylia i
oreganoPizzę posmarowaną pesto, z ułożonymi na wierzchu
mozarellą i
pomidorkami, a także posypaną
ziołami, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temp. 200 st przez 20-25 minut