ßßß

Bułeczki a'la pizza chodziły mi po głowie od dłuższego czasu. Kiedy tylko natknęłam się w sklepie na ser gouda o intrygującym czerwonym kolorze, a także uzupełniłam zapasy ulubionych przypraw, wiedziałam, że nadszedł czas na realizację tych drożdżowych planów. Biorąc pod uwagę także to, że obecnie kuruję się w domu, leżąc w szlafroku opatulona ogromnym kocem lub też kursując pomiędzy sztalugami, kuchnią a komputerem, nie mogę narzekać na brak czasu. Czasu, który można spożytkować między innymi na coś, co skutkuje możliwością zajadania się jeszcze ciepłymi bułeczkami wraz z innymi, być może jeszcze bardziej radymi z moich kulinarnych poczynań.Bułeczki - proste, szybkie w przygotowaniu, a koniec końców przepyszne i bardzo aromatyczne. Na przekąskę, do sałatki, a także jago kanapkowa baza. Nie wspominając już o tym, że jeśli jakimś cudem kilka bułek uchowałoby się na kolejne dni, można przygotować z nich wytrawny pudding... Ale o tym kiedy indziej... Zachęcam do pieczenia!/ok. 8 bułek/- 400g mąki orkiszowej jasnej
- 20g świeżych drożdży- 220ml ciepłej wody- 3 łyżki oliwy z oliwek- szczypta soli- 100g sera - u mnie gouda z czerwonym pesto- 1 roztrzepane jajko- oregano- bazylia- szczypta soli- pieprzJajko roztrzepujemy z solą i pieprzem.Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do miski, dolewamy 50ml ciepłej wody i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy miskę ściereczką, a następnie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na około 30 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki, sól, resztę wody oraz oliwę. Zagniatamy ciasto - ma mieć ono zwartą, ale niezbyt twardą konsystencję. Formujemy z ciasta bułeczki, które następnie układamy na papierze do pieczenia pamiętając o zachowaniu dostatecznych odstępów - bułeczki jeszcze urosną. Odstawiamy je na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem oraz ziołami.Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut.Inspiracja