ßßß
Tym razem zrobiłam bardziej wg przepisu - bo z wodą, a nie z mlekiem. I z większą ilością suszonych pomidorów. Wyszły ekstra! Zdecydowanie polecam tą wersję :)Składniki:10 suszonych pomidorów, w oliwie340g ciepłej wody (w tym 40g do drożdży)20 g drożdży5g soli350g mąki pszennej chlebowej (w tym łyżeczka do drożdży)100g mąki żytniej jasnej2 łyżeczki miodu (na zmianę daję czasem melasę)Pomidory odsączyć i pokroić w paseczki.Drożdże wymieszać w 40g mleka i łyżeczką mąki. Odstawić na kwadrans do napuszenia.Do wody dodać wszystkie składniki oprócz mąk, wymieszać, dodać obie mąki, miksować 3-4min. na średnim biegu. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny - ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąc na omączony blat, krótko zagnieść.Ponownie lekko omączyć blat, ułożyć ciasto, oprószyć mąką i dłońmi rozpłaszczyć w prostokątny placek o grubości ok. 2 cm. Pokroić w dowolne kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać jego ścianki wodą. Piec w 200st. C, ok. 15-18min, w zależności od wielkości bułeczek. Studzić na kratce.PS po dwóch miesiącach. To są najlepsze bułki jakie robiłam. I najprostsze. Przygotowywałam je już z mnóstwem różnych dodatków (dynia, słonecznik, siemię, cebulka itede), zamieniałam też mąkę żytnią na żytnią razową - zawsze się udawały i zawsze były pyszne!Ciasto wyrośnięte
Bułki gotowe do wyrastania
Gotowe bułki
I w przekroju