ßßß

składniki potrzebne na 8 dużych bułeczek:- 15g świeżych drożdży- łyżka miodu;- 80ml letniego mleka(nie może być za ciepłe)- 250g mąki kukurydzianej;- 400g mąki pszennej- 190ml ciepłej wody;- 1 jajko;- łyżka oleju słonecznikowego;- 2 łyżki oliwy;- łyżeczka soli;sposób przygotowania:Zaczynamy od przygotowania zaczynu : drożdże rozgniatamy z miodem, dodajemy mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wsypujemy wszystkie składniki nie użyte wcześniej i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Jest to wersja szybsza bułeczek, ponieważ zaraz po wyrobieniu podzieliłam ciasto na 8 części ( tu widzicie inwencje twórczą :P ) i wstawiłam je do piekarnika na 30 minut na temperaturę 50 stopni - zamiast trzymać je 120 minut pod ścierką w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu bułeczek podgrzewamy piekarnik do 200 stopni, obsypujemy bułki mąką i wstawiamy je do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie pozwalamy im ostygnąć, a następnie można sięzajadać do woli ! Na słodko, słono i na sucho! ;)
bon apettit!