Wykonanie
Przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne bułeczki. Pachnące
pomidorami i o ślicznym lekko
pomidorowym kolorze :-). Doskonałe do
wędliny i
serów. Bardzo nam smakowały!Składniki na 10
bułek:350 ml
wody2 łyżki
oliwy (ze słoiczka z
pomidorami)500 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka suchych
drożdży (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych115 g
suszonych pomidorów w
oliwie, posiekanychDodatkowo:
mleko, do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować
mlekiem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough' . Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga: osoby na diecie bezmlecznej rezygnują z glazury.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Anne Sheasby 'The big book of bread'.