ßßß
Przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne bułeczki. Pachnące pomidorami i o ślicznym lekko pomidorowym kolorze :-). Doskonałe do wędliny i serów. Bardzo nam smakowały!Składniki na 10 bułek:350 ml wody2 łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami)500 g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych115 g suszonych pomidorów w oliwie, posiekanychDodatkowo:mleko, do posmarowaniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough' . Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga: osoby na diecie bezmlecznej rezygnują z glazury.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Anne Sheasby 'The big book of bread'.