ßßß
 
            
         SKŁADNIKI:Zaczyn:7 g świeżych drożdży200 ml letniej wody175 g mąki chlebowejCiasto:7 g świeżych drożdży30 ml (2 łyżki) mleka, letniego200 ml letniej wody30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek325 – 340 g mąki chlebowej7,5 ml (1,5 łyżeczki) soliPRZYGOTOWANIE:zaczyn:Dzień przed pieczeniem przygotować rozczyn. 7 g drożdży rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. 175 g mąki chlebowej przesiać , dodać rozpuszczone drożdże i ok 180 ml letniej wody. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na min 12 h.Ciasto.W naczyniu wymieszać 7g drożdży z 3 łyżkami letniego mleka. Dodać do zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Następnie dodać 200 ml wody oraz 30 ml oliwy z oliwek. Stopniowo dodawać 325 g mąki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dość luźne. Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i będzie sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, u mnie ok 3 godzinki.Ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki. Bardzo ważne jest żeby ciasta nie ugniatać, a raczej rozciągać, będzie wtedy puszyste w środku. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do „napuszenia”. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. Skórka powinna być jasno złota.Smacznego:)
SKŁADNIKI:Zaczyn:7 g świeżych drożdży200 ml letniej wody175 g mąki chlebowejCiasto:7 g świeżych drożdży30 ml (2 łyżki) mleka, letniego200 ml letniej wody30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek325 – 340 g mąki chlebowej7,5 ml (1,5 łyżeczki) soliPRZYGOTOWANIE:zaczyn:Dzień przed pieczeniem przygotować rozczyn. 7 g drożdży rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. 175 g mąki chlebowej przesiać , dodać rozpuszczone drożdże i ok 180 ml letniej wody. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na min 12 h.Ciasto.W naczyniu wymieszać 7g drożdży z 3 łyżkami letniego mleka. Dodać do zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Następnie dodać 200 ml wody oraz 30 ml oliwy z oliwek. Stopniowo dodawać 325 g mąki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dość luźne. Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i będzie sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, u mnie ok 3 godzinki.Ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki. Bardzo ważne jest żeby ciasta nie ugniatać, a raczej rozciągać, będzie wtedy puszyste w środku. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do „napuszenia”. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. Skórka powinna być jasno złota.Smacznego:)