Wykonanie
Tradycyjna kuchnia Włoska. Jeden z moich ulubionych rodzai
pieczywa. Chrupiąca skórka i wilgotny miąższ. Idealna na ciepło z samym
masłem, choć ja bardzo lubię z odrobiną
oliwy z oliwek i świeżym
pomidorem. Oryginalny przepis z bloga Moje WypiekiPolecam
SKŁADNIKI:Zaczyn:7 g świeżych
drożdży200 ml letniej
wody175 g
mąki chlebowejCiasto:7 g świeżych
drożdży30 ml (2 łyżki)
mleka, letniego200 ml letniej
wody30 ml (2 łyżki)
oliwy z oliwek325 – 340 g
mąki chlebowej7,5 ml (1,5 łyżeczki)
soliPRZYGOTOWANIE:zaczyn:Dzień przed pieczeniem przygotować rozczyn. 7 g
drożdży rozpuścić w 3 łyżkach letniej
wody. 175 g
mąki chlebowej przesiać , dodać rozpuszczone
drożdże i ok 180 ml letniej
wody. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na min 12 h.Ciasto.W naczyniu wymieszać 7g
drożdży z 3 łyżkami letniego
mleka. Dodać do zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Następnie dodać 200 ml
wody oraz 30 ml
oliwy z oliwek. Stopniowo dodawać 325 g
mąki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dość luźne. Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i będzie sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, u mnie ok 3 godzinki.Ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki. Bardzo ważne jest żeby ciasta nie ugniatać, a raczej rozciągać, będzie wtedy puszyste w środku. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do „napuszenia”. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. Skórka powinna być jasno złota.Smacznego:)