Wykonanie
Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku organizowane przez Małgosię ..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki ..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej nazwie panini ..i churros..U Dorotki te bułeczki wyglądają tak pysznie, że moich aż wstyd pokazywać..no ale cóż..zdarza się też i tak ,że coś się nie uda..i sama nie wiem co zrobiłam źle..Może kiedyś spróbuję następnym razem..a teraz jestem ciekawa jak innym wyszło pieczenie tych bułeczek lub smażenie churros ..Dziękuję i mam nadzieję, że to nie ostatnie takie spotkanie..
Składniki na zaczyn:100 g
mąki pszennej chlebowej2,5 g
soli3/4 łyżeczki
oliwy z oliwekpół łyżeczki
mleka70 ml
wody2 g świeżych
drożdży lub 1 g suchych
drożdżyW miseczce wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść na naczynia wysmarowanego
oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.Składniki na ciasto:600 g
mąki pszennej chlebowej13 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych
drożdży400 ml
wody20 ml
oliwy z oliwek20 ml
mleka15 g
soli180 g zaczynu (cały zaczyn)Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 , 5 godziny. Po każdych 30 minutachciasto odgazować (uderzyć pięścią).Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony
mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując
mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut.Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o
boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą, przez około 10 minut. Warto przedłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.Osoby, które spotkały się ze mną przy piekarniku: Gosia z blogu Smaki AlzacjiMonika z blogu Matka WariatkaArletta z InsulinaMonika z blogu Pin up cooking lookingJoanna z blogu Różowa KuchniaGosia z blogu
Trawka CytrynowaKasia z blogu
Kasia.inIwona z blogu Ivka w kuchniWiesława ze strony FBDorota z blogu Moje Małe Czarowani eOlimpia z blogu Pomysłowe PieczenieKarolina z blogu Kresowa panienka
Przypominam i zapraszam ..