Wykonanie
Ciabatta to płaska, prostokątna, duża
bułka, wypiekana według tradycyjnej włoskiej receptury. Prawdziwa ciabatta powinna charakteryzować się chrupiącą skórką, specjalnym zapachem i dużymi
porami w strukturze miąższu. Choć w różnych regionach Italii jest różnie - począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lekkiego, dziurawego środka. W smaku bardzo przypomina polskie tradycyjne
pieczywo na zakwasie, środek jest pachnący i sprężysty. I - muszę to napisać - ten przepis jest idealny ...Składniki na zaczyn:7 g świeżych
drożdży200 ml letniej
wody175 g
mąki chlebowej (strong plain white
flour)
Drożdże rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach letniej
wody.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać rozpuszczone
drożdże, resztę letniej
wody i wymieszać, by otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce (najlepiej na noc, by rankiem piec).Składniki na ciasto:7 g świeżych
drożdży30 ml (2 łyżki)
mleka, letniego200 ml letniej
wody30 ml (2 łyżki)
oliwy z oliwek325 - 340 g
mąki chlebowej (strong plain white
flour)7,5 ml (1,5 łyżeczki)
soliW naczyniu wymieszać
drożdże z letnim
mlekiem. Dodać do naszego 12-godzinnego zaczynu, razem z
wodą i
oliwą, wymieszać. Dodawać stopniowo 325 g
mąki i
sól, miksując cały czas mikserem. Ciasto bedzie bardzo luźne, ale takie ma być, niemożliwością byłoby zagniatać je ręcznie. Miksować około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia (można dodać dodatkową
mąkę - 15 g).Przykryć ciasto ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 , 5 - 2 godziny. Powinno nawet potroić swoją objętość.Dużą blachę obsypać
mąką. Ciasto podzielić na 2 części i 'nurzając' ręce w
mące oraz WAŻNE - unikając ugniatania, raczej rozciągając - uformować 2 płaskie bochenki, w kształcie prostokąta, o grubości około 2,5 cm. Obsypać
mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na dodatkowe 20 minut.Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 220ºC. Bochenki powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od
spodu mają wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce, podawać ciepłe.Smacznego :)