Wykonanie
Przepis podpatrzony i spisany z "MasterChef Asutralia - Master Class". Według mnie jest to idealne ciasta na pizzę. Polecam :)Zaczyn
drożdżowy:14 g świeżych
drożdży (lub 7 g
suszonych drożdży)odrobina ciepłej
wody2 łyżki
cukruCiasto na 3 małe pizze:700 g
maki chlebowej lub włoskiej 00400 ml ciepłej
wody (temperatura 30 ° C)60 ml
oliwy z oliwek50 ml
mleka1,5 łyżki
soliDrożdże wraz z
cukrem rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej
wody.Na stolnicę wsypać
mąkę zmieszaną z
solą, wlać rozpuszczone
drożdże, cały czas mieszając ciasto wlewać powoli
wodę,
mleko i
oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać 10 min. Ciasto ma być delikatniejsze niż na
chleb. Uformować kulę, podsypać
mąką (kulę z wierzchu również posypać
mąką), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na 3 części (można podzielić na 140 g kule - wtedy powstaną małe pizzerki), uformować kule. Kule podsypać
mąką i dać im odpocząć pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 45 min.
Stolnicę posypać
mąką, przycisnąć kulę z ciasta i uformować ciasto ręcznie lub za pomocą wałka.Ciasto jest gotowe do własnej aranżacji :)Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250 ° C przez ok 5 min.Smacznego :)Źródło przepisu: "Master Cheff Australia"