ßßß
 
            
         Przepis podpatrzony i spisany z "MasterChef Asutralia - Master Class". Według mnie jest to idealne ciasta na pizzę. Polecam :)Zaczyn drożdżowy:14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych drożdży)odrobina ciepłej wody2 łyżki cukruCiasto na 3 małe pizze:700 g maki chlebowej lub włoskiej 00400 ml ciepłej wody (temperatura 30 ° C)60 ml oliwy z oliwek50 ml mleka1,5 łyżki soliDrożdże wraz z cukrem rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.Na stolnicę wsypać mąkę zmieszaną z solą, wlać rozpuszczone drożdże, cały czas mieszając ciasto wlewać powoli wodę, mleko i oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać 10 min. Ciasto ma być delikatniejsze niż na chleb. Uformować kulę, podsypać mąką (kulę z wierzchu również posypać mąką), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na 3 części (można podzielić na 140 g kule - wtedy powstaną małe pizzerki), uformować kule. Kule podsypać mąką i dać im odpocząć pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 45 min.
Przepis podpatrzony i spisany z "MasterChef Asutralia - Master Class". Według mnie jest to idealne ciasta na pizzę. Polecam :)Zaczyn drożdżowy:14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych drożdży)odrobina ciepłej wody2 łyżki cukruCiasto na 3 małe pizze:700 g maki chlebowej lub włoskiej 00400 ml ciepłej wody (temperatura 30 ° C)60 ml oliwy z oliwek50 ml mleka1,5 łyżki soliDrożdże wraz z cukrem rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.Na stolnicę wsypać mąkę zmieszaną z solą, wlać rozpuszczone drożdże, cały czas mieszając ciasto wlewać powoli wodę, mleko i oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać 10 min. Ciasto ma być delikatniejsze niż na chleb. Uformować kulę, podsypać mąką (kulę z wierzchu również posypać mąką), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na 3 części (można podzielić na 140 g kule - wtedy powstaną małe pizzerki), uformować kule. Kule podsypać mąką i dać im odpocząć pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 45 min. Stolnicę posypać mąką, przycisnąć kulę z ciasta i uformować ciasto ręcznie lub za pomocą wałka.Ciasto jest gotowe do własnej aranżacji :)Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250 ° C przez ok 5 min.Smacznego :)Źródło przepisu: "Master Cheff Australia"
Stolnicę posypać mąką, przycisnąć kulę z ciasta i uformować ciasto ręcznie lub za pomocą wałka.Ciasto jest gotowe do własnej aranżacji :)Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250 ° C przez ok 5 min.Smacznego :)Źródło przepisu: "Master Cheff Australia"