Wykonanie
Broa de Milho to tradycyjny
chleb portugalskich chłopów, formowany w płaskie bochenki podsypane
mąką. Wykonany z mieszanki
mąki pszennej i kukurydzianej jest pożywny, pasuje praktycznie do wszystkiego-zupy, gulaszu, na tosty czy na zwykłą kanapkę.Nie jest słodki, ma delikatny smak i piękną, żółtą barwę. Mięciutki w środku z przyjemnie chrupiącą skórką.
(scroll down to see a recipe in English)Składniki:15 g świeżych
drożdży170 g
mąki kukurydzianej340 g
mąki pszennej chlebowej110 g ciepłego
mleka190 g ciepłej
wodyłyżka
oliwy z oliwek1 1/4 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Z
mleka,
drożdży i 40 g
mąki pszennej przygotować rozczyn
drożdżowy, odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obie
mąki przesiać przez sito, dodać
sól, wymieszać. Do suchych składników dodać
wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać przy pomocy miksera przez 5-7 minut. Następnie dodać
oliwę i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę-powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto dokładnie odgazować, uformować bochenek, przełożyć do naoliwionej foremki, posmarować z wierzchu
oliwą i przykryć folią. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Piec z zaparowaniem w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać 20-25 minut.
Ingredients:15 g fresh yeast170 g corn
flour340 g wheat bread
flour110 g lukewarm milk190 g lukewarm watera tablespoon
olive oil1 1/4 teaspoon saltPreparation:In a small bowl, sprinkle or crumble yeast and add 40 g wheat
flour over the lukewarm milk. Stir to dissolve. Set the bowl in a warm place for 5 minutes. During this
time, sift both
flour through a
sieve, add salt and mix. Add water and leaven yeast to the dry ingredients and knead the dough using mixer for 5-7 minutes. Then add the
olive oil and knead for a while. Gather the dough into a ball, set it aside in a warm place for about 60 minutes, or until doubled in bulk. Next degas the dough thoroughly, form a loaf and put it into oiled baking form. Spread the top with
olive oil and cover with foil. Let it rise for about 45 minutes.Bake at 230 degree C for 10 minutes, and then lover the temperature to 190 degree C and bake for 20-25 minutes. Transfer to a rack to cool.
Chlebek upiekłam w keksówce, ponieważ nie miałam okrągłej formy, a po ostatnich nieudanych próbach pieczenia
chleba bez formy (skóra twarda jak kamień...) po prostu się bałam. Jednak jak ktoś ma wprawę, to myślę, że spokojnie może się pokusić o upieczenie
chlebka na kamieniu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne i trzyma swoją formę.Nie mogłam się powstrzymać i posypałam go z wierzchu
sezamem.
Panissimo-Bread & Companatico / Yeastspotting