Wykonanie
Mimo iż 'panini' najczęściej (i dobrze!) kojarzy się Wam z sandwichem, czyli po prostu kanapką, słowo to oznacza również małe
chlebowe bułeczki (liczba pojedyncza - panino).
Ciasto drożdżowe na którym są przygotowane to ciasto
chlebowe na
oliwie z oliwek, dobre w połączeniu z wytrawnym nadzieniem jak i słodkim. Panini to naprawdę bardzo małe bułeczki, jak dla dzieci, na jednego gryza. Wyglądają słodko, jak poduszeczki, ale może zechcecie też upiec większe ;-).Z przepisu otrzymamy 30 sztuk.Składniki na zaczyn:100 g
mąki pszennej chlebowej2,5 g
soli3/4 łyżeczki
oliwy z oliwekpół łyżeczki
mleka70 ml
wody1 g suchych
drożdży lub 2 g świeżych
drożdżyW miseczce wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść na naczynia wysmarowanego
oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.Składniki na ciasto:600 g
mąki pszennej chlebowej7 g suchych
drożdży lub 13 g świeżych
drożdży400 ml
wody20 ml
oliwy z oliwek20 ml
mleka15 g
soli180 g zaczynu (cały zaczyn)Wszystkie składniki* na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem do otrzymania gładkiego ciasta, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od brzegów naczynia.Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 , 5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazować (uderzyć pięścią).Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony
mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując
mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut.Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o
boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą (na dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem), przez około 10 minut. Warto przedłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.* Z
drożdży świeżych należy wcześniej wykonać rozczyn .Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Bourke Street Bakery' Paul Allam, David McGuiness.