ßßß Cookit - przepis na Panini

Panini

nazwa

Wykonanie

Mimo iż 'panini' najczęściej (i dobrze!) kojarzy się Wam z sandwichem, czyli po prostu kanapką, słowo to oznacza również małe chlebowe bułeczki (liczba pojedyncza - panino). Ciasto drożdżowe na którym są przygotowane to ciasto chlebowe na oliwie z oliwek, dobre w połączeniu z wytrawnym nadzieniem jak i słodkim. Panini to naprawdę bardzo małe bułeczki, jak dla dzieci, na jednego gryza. Wyglądają słodko, jak poduszeczki, ale może zechcecie też upiec większe ;-).
Z przepisu otrzymamy 30 sztuk.
Składniki na zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej
2,5 g soli
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
pół łyżeczki mleka
70 ml wody
1 g suchych drożdży lub 2 g świeżych drożdży
W miseczce wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść na naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej chlebowej
7 g suchych drożdży lub 13 g świeżych drożdży
400 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
20 ml mleka
15 g soli
180 g zaczynu (cały zaczyn)
Wszystkie składniki* na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem do otrzymania gładkiego ciasta, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od brzegów naczynia.
Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 , 5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazować (uderzyć pięścią).
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut.
Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.
Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą (na dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem), przez około 10 minut. Warto przedłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* Z drożdży świeżych należy wcześniej wykonać rozczyn .
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Bourke Street Bakery' Paul Allam, David McGuiness.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/panini