ßßß Cookit - przepis na Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba

Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba

nazwa

Wykonanie

W ramach różnych prób z chlebami drożdżowymi dzisiaj chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i parmezanu. Chleb ładnie pachnie rozmarynem, a dzięki pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna. Polecam!
Oryginalny przepis tutaj
składniki
180 ml wody 180 ml
90 ml mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki świeżego rozmarynu, pocięty na małe kawałki
1/2 szklanki startego parmezanu
3 szklanki mąki chlebowej
3 łyżeczki drożdży
90 ml posiekanych suszonych pomidorów
przygotowanie
W szystkie składniki ( za wyjątkiem pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Pomidory osuszyć z oliwy i pokroić drobno. Jeżeli urządzenie ma opcję dodawania dodatków - pomidory dodać po sygnale dodawanie dodatków, jeżeli takiej opcji nie ma, dodać pomidory po pierwszym zagniataniu. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.
Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/11/chleb-na-drozdzach-z-rozmarynem-i.html