Wykonanie
W ramach różnych prób z
chlebami drożdżowymi dzisiaj
chleb z dodatkiem
suszonych pomidorów,
rozmarynu i
parmezanu.
Chleb ładnie pachnie
rozmarynem, a dzięki
pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych
chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna. Polecam!Oryginalny przepis tutaj
składniki180 ml
wody 180 ml90 ml
mleka3 łyżki
oliwy z oliwek1 i 1/2 łyżeczki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżki świeżego
rozmarynu, pocięty na małe kawałki1/2 szklanki startego
parmezanu3 szklanki
mąki chlebowej3 łyżeczki
drożdży90 ml posiekanych
suszonych pomidorówprzygotowanieW szystkie składniki ( za wyjątkiem
pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia
chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre,
potem suche,
sól i
cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku
mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję
drożdże.Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max.
Pomidory osuszyć z
oliwy i pokroić drobno. Jeżeli urządzenie ma opcję dodawania dodatków -
pomidory dodać po sygnale dodawanie dodatków, jeżeli takiej opcji nie ma, dodać
pomidory po pierwszym zagniataniu. Po 3 godzinach
chleb jest gotowy.Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem.
Chleb ma wtedy od
spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!