ßßß Cookit - przepis na Ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią

Ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią

nazwa

Wykonanie

Przejrzałam moje przepisy i stwierdziłam, że nie mam jeszcze przepisu na ciabatta . Mąka durum i oliwa z oliwek to podstawowe artykuły, aby upiec ten słynny włoski chleb w ksztacie podeszwy od buta.
Zdecydowałam się na ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podobnie jak inne włoskie chleby również ciabatta ma wiele różnych wcieleń. Z mojego przepisu upiekłam cztery duże, aromatyczne ciabatta.
Składniki:
50 g drożdży
500 g mąki durum
500 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
7 dl wody
50 g suszonych pomidorów
garść świeżych liści bazylii
Wykonanie:
Drożdże wymieszaj z letnią wodą, oliwą z oliwek i solą w misce.
Dodaj obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto.
Posiekaj suszone pomidory i liście bazylii i wymieszaj z ciastem. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyjmij ciasto na posypaną mąką blat i podziel na cztery równe części. Moje miały około 500 gramów każda.
Kształtuj ciasto na ciabatta na kształt podeszwy.
Piecz ciabatta na 220 ° (temoobieg), około 10 minut, następnie zwiększ temperaturę do 250 º C i piecz jeszcze 10 minut.
Ciabatta to płaski chlebek, który idealnie pasuje do zapiekanych kanapek typu panini.
Polecane przepisy
Bruschetta z awokado na żytniej bagietce
Zielone bułeczki ala pizza czyli pizza rolls
Roladki z kurczaka z pomidorowym spaghetti
Wegetariańska pizza z serem owczym i ziolami
Hamburgerowe bułeczki w wersji GI
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciabatta-z-suszonymi-pomidorami-i-swieza-bazylia