Wykonanie
Przejrzałam moje przepisy i stwierdziłam, że nie mam jeszcze przepisu na ciabatta .
Mąka durum i
oliwa z oliwek to podstawowe artykuły, aby upiec ten słynny włoski
chleb w ksztacie podeszwy od buta.
Zdecydowałam się na ciabatta z
suszonymi pomidorami i świeżą
bazylią. Podobnie jak inne włoskie
chleby również ciabatta ma wiele różnych wcieleń. Z mojego przepisu upiekłam cztery duże, aromatyczne ciabatta.Składniki:50 g
drożdży500 g
mąki durum500 g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli7 dl
wody50 g
suszonych pomidorówgarść świeżych liści
bazyliiWykonanie:
Drożdże wymieszaj z letnią
wodą,
oliwą z oliwek i
solą w misce.Dodaj obie
mąki i zagnieć elastyczne ciasto.Posiekaj
suszone pomidory i liście
bazylii i wymieszaj z
ciastem. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.Wyjmij ciasto na posypaną
mąką blat i podziel na cztery równe części. Moje miały około 500 gramów każda.Kształtuj ciasto na ciabatta na kształt podeszwy.Piecz ciabatta na 220 ° (temoobieg), około 10 minut, następnie zwiększ temperaturę do 250 º C i piecz jeszcze 10 minut.
Ciabatta to płaski chlebek, który idealnie pasuje do zapiekanych kanapek typu panini.Polecane przepisyBruschetta z
awokado na
żytniej bagietceZielone bułeczki ala pizza czyli pizza rollsRoladki z
kurczaka z
pomidorowym spaghettiWegetariańska pizza z
serem owczym i
ziolamiHamburgerowe bułeczki w wersji GI