ßßß
 
            
         Przejrzałam moje przepisy i stwierdziłam, że nie mam jeszcze przepisu na ciabatta . Mąka durum i oliwa z oliwek to podstawowe artykuły, aby upiec ten słynny włoski chleb w ksztacie podeszwy od buta.
Przejrzałam moje przepisy i stwierdziłam, że nie mam jeszcze przepisu na ciabatta . Mąka durum i oliwa z oliwek to podstawowe artykuły, aby upiec ten słynny włoski chleb w ksztacie podeszwy od buta. Zdecydowałam się na ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podobnie jak inne włoskie chleby również ciabatta ma wiele różnych wcieleń. Z mojego przepisu upiekłam cztery duże, aromatyczne ciabatta.Składniki:50 g drożdży500 g mąki durum500 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli7 dl wody50 g suszonych pomidorówgarść świeżych liści bazyliiWykonanie:Drożdże wymieszaj z letnią wodą, oliwą z oliwek i solą w misce.Dodaj obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto.Posiekaj suszone pomidory i liście bazylii i wymieszaj z ciastem. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.Wyjmij ciasto na posypaną mąką blat i podziel na cztery równe części. Moje miały około 500 gramów każda.Kształtuj ciasto na ciabatta na kształt podeszwy.Piecz ciabatta na 220 ° (temoobieg), około 10 minut, następnie zwiększ temperaturę do 250 º C i piecz jeszcze 10 minut.
Zdecydowałam się na ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podobnie jak inne włoskie chleby również ciabatta ma wiele różnych wcieleń. Z mojego przepisu upiekłam cztery duże, aromatyczne ciabatta.Składniki:50 g drożdży500 g mąki durum500 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli7 dl wody50 g suszonych pomidorówgarść świeżych liści bazyliiWykonanie:Drożdże wymieszaj z letnią wodą, oliwą z oliwek i solą w misce.Dodaj obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto.Posiekaj suszone pomidory i liście bazylii i wymieszaj z ciastem. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.Wyjmij ciasto na posypaną mąką blat i podziel na cztery równe części. Moje miały około 500 gramów każda.Kształtuj ciasto na ciabatta na kształt podeszwy.Piecz ciabatta na 220 ° (temoobieg), około 10 minut, następnie zwiększ temperaturę do 250 º C i piecz jeszcze 10 minut. Ciabatta to płaski chlebek, który idealnie pasuje do zapiekanych kanapek typu panini.Polecane przepisyBruschetta z awokado na żytniej bagietceZielone bułeczki ala pizza czyli pizza rollsRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghettiWegetariańska pizza z serem owczym i ziolamiHamburgerowe bułeczki w wersji GI
Ciabatta to płaski chlebek, który idealnie pasuje do zapiekanych kanapek typu panini.Polecane przepisyBruschetta z awokado na żytniej bagietceZielone bułeczki ala pizza czyli pizza rollsRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghettiWegetariańska pizza z serem owczym i ziolamiHamburgerowe bułeczki w wersji GI