ßßß
PRZEPIS:SKŁADNIKI:3 cukinie średniej wielkości200 g mrożonego szpinaku1 cebulawłoszczyzna (2 marchewki, mały por, 1/4 selera, pietruszka lub lubczyk)3-4 ziemniaki400 g piersi z kurczaka1 litr (max 1,5 l) wodyprzyprawy: pieprz czarny kulki i mielony, ziele angielskie, kulki kolendry, liść laurowy, curry, papryka słodka, sól
1. Do zimnej wody wrzucamy 3-4 liście laurowe, 4-5 kulek pieprzu, kilka kulek kolendry i ziela angielskiego
2. Ziemniaki, marchew, seler kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody.
3. W między czasie kroimy w kawałki mięso, macerujemy w pieprzu, papryce i odstawiamy do lodówki
4. Cukinię kroimy w kostkę i po około 10-15 minutach wrzucamy do warzyw
5. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, cały por i pietruszkę.
6. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 10 minut
7. Wyjmujemy pora i pietruszkę, a 1/2 zupy blenderujemy. Ja użyłam swojego blendera/miksera, ale jak najbardziej tradycyjnie ręcznym też można.
8. Wlewamy do garnka i dodajemy na koniec mięso. Gotujemy jeszcze trochę, aż mięso będzie gotowe. Możemy dodać wodę jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Doprawiamy curry i solą i innymi przyprawami wedle uznania
...ii GOTOWE!!!Świetnie smakuje z parmezanem lub dowolnym serkiem śmietankowym. Można też dodać śmietankę do smaku.