Wykonanie
Przyszło mi na chęć zrobienie zupy i tak po dłuższym namyśle postanowiłam zrobić zupę
cukiniowo-
szpinakową. Jeśli ktoś lubi
szpinak i
cukinię to polecam :)

PRZEPIS:SKŁADNIKI:3
cukinie średniej wielkości200 g
mrożonego szpinaku1
cebulawłoszczyzna (2
marchewki, mały
por, 1/4
selera,
pietruszka lub
lubczyk)3-4
ziemniaki400 g
piersi z kurczaka1 litr (max 1,5 l)
wodyprzyprawy:
pieprz czarny kulki i mielony,
ziele angielskie, kulki
kolendry,
liść laurowy,
curry,
papryka słodka,
sól
1. Do zimnej
wody wrzucamy 3-4
liście laurowe, 4-5 kulek
pieprzu, kilka kulek
kolendry i
ziela angielskiego
2.
Ziemniaki,
marchew,
seler kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej
wody.


3. W
między czasie kroimy w kawałki
mięso, macerujemy w
pieprzu,
papryce i odstawiamy do lodówki

4.
Cukinię kroimy w kostkę i po około 10-15 minutach wrzucamy do warzyw


5. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, cały
por i
pietruszkę.

6. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 10 minut

7. Wyjmujemy
pora i
pietruszkę, a 1/2 zupy blenderujemy. Ja użyłam swojego blendera/miksera, ale jak najbardziej tradycyjnie ręcznym też można.


8. Wlewamy do garnka i dodajemy na koniec
mięso. Gotujemy jeszcze trochę, aż
mięso będzie gotowe. Możemy dodać
wodę jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Doprawiamy
curry i
solą i innymi
przyprawami wedle uznania

...ii GOTOWE!!!Świetnie smakuje z
parmezanem lub dowolnym
serkiem śmietankowym. Można też dodać
śmietankę do smaku.
