ßßß
Aby zrozumieć dlaczego tak ważne jest odpowiednie spożywanie białka odpowiedzmy na kilka podstawowych pytań:Co to jest białko?Białko jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych, które powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wraz z pożywieniem.Składa się ono z takich pierwiastków jak: węgiel, wodór, tlen, azot i często siarka.Każde białka spożywane przez człowieka zbudowane są z aminokwasów, które są niezbędne do budowy poszczególnych tkanek naszego organizmu.Jakie funkcje pełni białko w naszym organizmie?Główne funkcje spożytego przez nas białka to:białka regulują procesy przemiany materii oraz wiele funkcji ustroju zapewniając jego prawidłowy stan(jest to rola regulacyjna)stanowią barierę odpornościową organizmu; jako przeciwciała chronią przed działaniem drobnoustrojów, wirusów i innych czynników patogennych, będących zagrożeniami z zewnątrz dla ludzkiego organizmu (rola ochronna)biorą udział w utrzymaniu bilansu wodnego (między innymi albuminy)pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustrojubiałka znajdujące się w komórkach przenoszą przez błony komórkowe różne substancje (rola transportowa)spełniają funkcje naprawcze uszkodzonych tkanek, np. gojenie ran, tworzenie bliznbiorą udział przy tworzeniu włosów, paznokci, regeneracji złuszczonych nabłonków skóryJakie mamy rodzaje białka?Białka pełnowartościowe o dużej wartości biologicznej. Do tych białek zalicza się białko jaja kurzego, mleka kobiecego, białko mleka, serów, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb.Białka niepełnowartościowe o małej wartości biologicznej. Należą tu białka roślinne zbóż, warzyw, ziemniaków. Największą zawartość ma białko roślin strączkowych.Biorąc pod uwagę różne rodzaje białka, w naszej diecie najwięcej powinno się znaleźć produktów pochodzenia zwierzęcego. Dostarczą one naszemu organizmowi dużo aminokwasów i minerałów niezbędnych do jego funkcjonowania. O tym, ile dokładnie powinniśmy jeść mięsa w naszym codziennym żywieniu, pisałam już tutajIle białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia?Przyjmuje się, że człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien spożywać 0,8-1 g białka na 1kg masy ciała . Energia pochodząca z białka stanowi 12-14% dobowego zapotrzebowania energetycznego.Pokarmy bogate w białka:10 g białka dostarczają2 małe jajka300 ml krowiego mleka20 g odtłuszczonego mleka w proszku30 g sera200 g jogurtu35-50 g mięsa, ryby lub kurczaka4 kromki chleba90 g płatków śniadaniowych2 szklanki gotowanego makaronu lub3 szklanki ryżu400 ml mleka sojowego60 g orzechów lub ziaren120 g tofu lub mięsa sojowego150 g roślin strączkowych lub soczewicy200 g pieczonej fasoli150 ml koktajlu owocowego lub suplementu w płynie
Kto powinien spożywać więcej białka?Kobiety ciężarne: dodatkowe 10 g białka, czyli np. 1 jajko więcej do jajecznicy niż „normalnie”Kobiety karmiące: dodatkowe 20 g białkaSportowcy: u sportowców ilość spożywanego białka jest uzależniona od uprawianego sportu. Zwiększa się około 1,5-2 g na dobę, a nawet od 2-4 g na dobęOsoby chore np. na: niedoczynność tarczycy, cukrzyca (pod ścisłą kontrolą dietetyka i/lub lekarza)Osoby po nowotworach: przy silnym wyniszczeniuCzym jest dieta wysoko białkowa tzw. Dieta Dukana?Dieta Dukana zakłada początkowo całkowite wyeliminowanie, a następnie znaczne ograniczenie węglowodanów i tłuszczów, przy znacznym zwiększeniu podaży białka w diecie. Dobowe zapotrzebowanie na białko, jak już pisałam, u dorosłego człowieka wynosi 0,8-1,2 g na kg masy ciała na dobę. Na diecie Dukana spożywamy co najmniej 2,0 a nawet ponad 3,0 g białka na kg masy ciała na dobę – czyli zdecydowanie więcej niż potrzebujemy.Dla porównania dieta Dukana dostarcza 65-75% gdzie dieta podstawowa zakłada spożywanie 12-14 % białka.Jakie są skutki spożywania nadmiernej ilości białka przez okres co najmniej 1-2 tygodnie i dłużej?Zakwaszenie organizmu, które jest skutkiem metabolizmu białka. Zbyt duża ilość białka w diecie, a zbyt mała węglowodanów, zaburza przemianę materii . Im więcej białka spożywamy, tym bardziej nasz organizm jest zakwaszany przez produkty przemiany materii takie jak: sole kwasu moczowego, ciała ketonowe itp. Podczas stosowania diety wysokobiałkowej zaczynają występować takie dolegliwości jak:zaparciabóle brzuchanieprzyjemny zapach stolcanieprzyjemny zapach z ustskóra staje się sucha, pojawiają się wypryski, alergie, egzemy, łuszczyce, plamy starcze, cellulit, występuje nadmierne pocenie, ciało wydziela nieprzyjemny zapach, paznokcie stają się łamliwe, wypadają włosyprowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczegomigrennapadowych bólów głowyosteoporozy (zbyt duża ilość zwierzęcego białka hamuje przyswajanie wapnia)bólów mięśni, ich szybkiej męczliwośćogólnego poczucia osłabienia w nerkach i stawach odkładają się sole kwasu moczowego, powodując zapalenie stawów oraz w nerkach tworząc piasek i kamienie nerkowe, przy dnie moczanowej powstają złogi kwaśnego moczanu wapnianerwowośćZatem podsumowując, abyśmy byli zdrowi, nie mieli nadwagi, otyłości, czuli się pełni sił, nie chorowali, ważne jest, aby w naszej diecie znalazły się wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach .WĘGLOWODANY 50-60 % 300 – 340gBIAŁKO około15% < 80gTŁUSZCZE około30% 75 – 80 gPrzy diecie około 2000 – 2500 kcal/dobęO węglowodanach i tłuszczach postaram się napisać w kolejnych postach.