Wykonanie
Notkę dedykuję mojemu chłopu, który zadał mi sakramentalne pytanie...'Ale nauczysz mnie gotować?'Ponieważ okazało się, że znakomita większość moich znajomych płci męskiej nie umie gotować (ba, niektórzy przyznają się do tego, że przypalają
wodę na
herbatę), postanowiłam sporządzić coś w rodzaju tutoriala; jak nie zginąć w kuchni i nie marnować tego, na co wydaliśmy ciężko zarobioną krwawicę.1)
Kurczak smakuje dobrze ze wszystkim.
Pomarańcze,
szpinak,
olej po pomidorach,
jajko, co tylko chcesz a jeszcze nie chodzi na własnych nogach ani żadna cywilizacja na tym jeszcze nie wyrosła.
2) Przypalasz wszystko, co wrzucisz na patelnię? Potrzymaj to jakąś minutę lub dwie i dolej szklankę
wody.
Mięsko czy inne dobro spożywcze udusi się, a mniejsza szansa, że je spalisz.
3) Trzymaj w zamrażarce ugotowaną paczkę
ryżu, torebkę
makaronu i z pół kilo
mięsa jako żelazną rezerwę. Czemu? Bo ja tak mówię. Nie, bez dyskusji. Podziękujesz mi
potem.3 1/2) Nie, naprawdę. Ugotuj i zamroź.
4) Czytaj etykiety. Może się okazać, że zamiast
szynki jesz wysokowydajny blokowy produkt
mięsno-
sojowy, który nie tylko obciąża układ pokarmowy, ale jeszcze bardzo często w przeliczeniu kwotowym (gramy mięsa/pln) potrafi kosztować więcej niż najlepsza hiszpańska jambon.
5) Lista rzeczy, które można razem wrzucić na patelnię w dowolnej kombinacji i które po 10 minutach zamienią się magicznie w obiad: pokrojone
mięso, ugotowany
makaron, ugotowany
ryż, pokrojone pomidory/ papryka/ kabaczek/ cebula/ czosnek/
bakłażan, ugotowana lub puszkowana czerwona fasola/
groszek zielony/ cieciorka/
kukurydza.
6) Zupa to najprostszy obiad na świecie, a przy tym zawierać będzie sporo mikro i makroelementów, które nie są niszczone przez temperaturę. Wrzuć do 3 l
wody kawał mięcha, 3
marchewki,
pietruszkę, kawałek
selera, kawałek
pora, 5-6 ziarnek
ziela angielskiego (bądź dowolną inną konfigurację mięso/warzywa) i gotuj aż zaczniesz dostrzegać piękne oka na powierzchni. Odstaw na 2h, podgrzej, zjedz. A nazajutrz dodaj
koncentrat pomidorowy i będziesz miał pomidorówkę.
7) Prawie wszystko smakuje lepiej, jeśli położysz na to plaster
sera i podgrzejesz. Poza deserami, oczywista, ale ja nikomu w talerz nie zaglądam.
8)
Jajko to Twój przyjaciel. Ludzkość zna multum sposób na ich użycie, a najbardziej podstawowym jest funkcja cementu
między częściami potrawy na ciepło, które chcesz ze sobą posklejać.
9)
Owoce przejrzały? Pokrój, zmiksuj, wypij. Witaminy dla Ciebie, mniej pleśni w domu.
10) W domu nie ma zupełnie nic? Nieprawda. Zajrzyj jeszcze raz. Obiad można zrobić nawet z suchego
chleba, co udowadniają Ślązacy od setek lat.