Wykonanie
Pizza to jedno z dań, z którymi trudno się rozstać. Kiedyś koleżanka ze szkoły opowiedziała mi o jednym z włoskich sposobów podawania pizzy i w tym roku miałam okazję go spróbować w tym pięknym
kraju. Polega on na tym, że smarujemy
oliwą z
czosnkiem ciepły talerz na pizzę. Dzięki temu, kiedy położymy na nim gorący placek, powstaje niesamowity aromat. Dodatkowo posypujemy pizzę dużą ilością
rukoli, koktajlowych
pomidorków i dopiero na ten zestaw wylewamy sos.

Moja pizza jest cienka, z pełnoziarnistej
mąki i nie klei się od
sera. Do przygotowania dwóch sztuk dużej pizzy wystarcza 100 g
parmezanu lub innego
sera o podobnej strukturze.
Naje się nią 4-osobowa rodzina lub dwóch wielkich głodomorów.Cóż więcej dodawać, czas zacząć piec.Składniki350 g
mąki orkiszowej razowej3 łyżki
oliwy z oliwek20 g
drożdży świeżych0,2 l letniej
wodyszczypta
soli0,5 łyżeczki
cukru nierafinowanego
Sos czosnkowy3 łyżki
majonezu bio150 g
jogurtu naturalnego lub
mleka kokosowego (do
mleka można dodać trochę
chrzanu,żeby smak był intensywniejszy)4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedziPodstawowy podkład8 łyżek pulpy pomidorowej z kawałkami
pomidorów100 g
sera parmezanu,
Grana Padano lub PecorinoDodatkowo100 g
rukoli350 g
pomidorków koktajlowych4 łyżki
oliwy4 ząbki
czosnkuDodatkiWszystkie przez Was lubiane:
groszek,
oliwki,
pieczarki,
cebulka
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć w garnuszku z dodatkiem ciepłej
wody, odrobiną
mąki i 0,5 łyżeczki
cukru, aby miały konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy
drożdże urosną, dodać je do
mąki, wlać
oliwę i
wodę, dodać szczyptę
soli i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie. Po wyrobieniu ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Posypać stolnicę
mąką i rozwałkować ciasto na 2 duże albo 3-4 mniejsze placki. Lekko zawinąć brzegi do środka. Posmarować placki pastą
pomidorową i posypać połową
sera. Następnie wyłożyć nadzienie:
groszek, uduszone
pieczarki,
oliwki,
czerwoną cebulę w plastrach, co tylko przyjdzie nam do głowy, ale musimy uważać, żeby nie obciążyć pizzy za bardzo. Pizzę przybraną składnikami, posypać z wierzchu resztą
sera. Wyłożyć placki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ja wałkuję i rozciągam pizzę już na blaszce wyłożonej papierem, dzięki temu na pewno ciasto nie przerwie się podczas przekładania.
Mąka razowa nie jest tak wysoko glutenowa i plastyczna jak
mąka biała czy specjalna
mąka typu 0 do pizzy, dlatego wymaga specjalnego traktowania.Wstawić placki do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 22-30 minut. W tym czasie przecisnąć przez praskę 4 ząbki
czosnku i wymieszać je z 3-4 łyżkami
oliwy. Następnie posmarować tą miksturą talerze, na których ma być podana pizza.Wyjąc upieczone placki z piekarnika. Każdy posypać obficie
rukolą i pokrojonymi w ćwiartki
pomidorkami koktajlowymi. Polać wszystko
sosem czosnkowym.