ßßß
Dzisiaj, z okazji Świąt Bożego Narodzenia i podsumowania roku oraz zwiększonego ruchu w kuchni postanowiłam zebrać pomysły na wykorzystanie przetworów, które uświetniają nasze świąteczne potrawy, desery i napoje.Przystawki i dania główne

Do wszelkich potraw w galarecie: ryb, mięs i wędlin nie zapomnijcie o Chrzanie z Żurawinąoraz o Chrzanie z imbirem
Chrzany są wspaniałym dodatkiem do pasztetów, pieczonego schabu i innych pieczeni:
Do przyrządzania sałatek wykorzystajcie słodko-kwaśne morele albo pikantne pomidorki:
Przekąski te idealnie się komponują i z rybami i wędlinami i serami.

Morele konserwowe czy Morele z żurawinąsą niezastąpione do sporządzania sałatek, a ja najbardziej je lubię do serów w różnych postaciach :)Na świątecznym stole na pewno nie zabraknie ryb w różnych postaciach, więc do łososia czy śledzika polecamy Śliwki konserwowe , delikatnie słodkie, lekko kwaśne, wydrylowane, przepyszne:
A Ketchup morelowy możecie wykorzystywać jako sos, np. do przyrządzania pierożków, rożków pieczarkowych lub mięsnych:

Wszystkie owoce w syropie czy Konfitury idealnie nadają się do wypieków ciast, ciasteczek, babeczek czy tart.Może będziecie przygotowywać słodkie galaretki czy lody? Wykorzystajcie ciekawe smaki owoców, np. Ananas z wanilią czy Papaję z kwiatem czarnego bzu .
Odsączone owoce możecie zatopić w galaretce czy wymieszać z bitą śmietaną.Możecie smarować konfiturą kruche ciasto i przekładać kremem czy budyniem.Do sernika wykorzystajcie mango z żurawiną lub mango z wanilią. Plastry pomarańczy lub cytryny w dowolnym smakowym syropie do tart.
Możecie podać pieczone jabłka nad ziane pigwą i polane syropem ze słoika albo jeszcze ciekawiej: pieczone brzoskwinie z pigwą z żurawiną zapiekaną na plastrach jabłka.
Napoje
Na koniec zostały napoje. Najważniejszy to kompot świąteczny z suszonych owoców. Do niego koniecznie dodajcie najnowszy, świąteczny, korzenny, syrop wigilijny . Dodatkowo polecam aromatyczne Pomarańcze w syropie . Przy takich dodatkach nie musicie w ogóle słodzić kompotu, będzie pyszny, słodki i aromatyczny.Dla miło ś ników herbaty zaproponujcie cytrynki w dowolnym smaku:(z cytrynkami z wanilią, z cytrynkami z żurawiną, z cytrynkami z rumem, z cytrynkami z cynamonem)

Do sporządzania kompotów, ponczu czy grzańców polecamy wszystkie przetwory owocowe w syropie, do smaku możecie dolewać Syrop y.
Po przejedzeniu proponuję herbatę z Pigwą , działa zbawiennie.
a po długim spacerze herbatę z Cytrynkami z imbirem, wzmacniającą i rozgrzewającą.
Do kawy możecie dodać syrop cynamonowy lub waniliowy
To będą pyszne święta . Życzę udanego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Smaczneg o!
Ach, tak się rozpisałam o smakołykach, że aż zgłodniała m :)