Wykonanie
Dzisiaj, z okazji Świąt Bożego Narodzenia i podsumowania roku oraz zwiększonego ruchu w kuchni postanowiłam zebrać pomysły na wykorzystanie
przetworów, które uświetniają nasze świąteczne potrawy, desery i
napoje.Przystawki i dania główne
Do wszelkich potraw w galarecie: ryb,
mięs i
wędlin nie zapomnijcie o Chrzanie z
Żurawinąoraz o Chrzanie z
imbiremChrzany są wspaniałym dodatkiem do pasztetów, pieczonego
schabu i innych pieczeni:
Do przyrządzania sałatek wykorzystajcie słodko-kwaśne
morele albo pikantne
pomidorki:
Przekąski te idealnie się komponują i z
rybami i
wędlinami i
serami.
Morele konserwowe czy
Morele z
żurawinąsą niezastąpione do sporządzania sałatek, a ja najbardziej je lubię do
serów w różnych postaciach :)Na świątecznym
stole na pewno nie zabraknie ryb w różnych postaciach, więc do
łososia czy
śledzika polecamy
Śliwki konserwowe , delikatnie słodkie, lekko kwaśne, wydrylowane, przepyszne:
Wszystkie nasze przekąski możecie dodać do potraw, albo postawić na
stole, żeby goście mogli się częstować i sami decydować do czego mają ochotę je dodać:
A
Ketchup morelowy możecie wykorzystywać jako sos, np. do przyrządzania pierożków, rożków
pieczarkowych lub
mięsnych:
DESERYDo deserów polecamy wykorzystanie wszystkich
przetworów owocowych i
syropów. Co komu fantazja podpowie!
Wszystkie
owoce w
syropie czy
Konfitury idealnie nadają się do wypieków ciast,
ciasteczek, babeczek czy tart.Może będziecie przygotowywać słodkie
galaretki czy lody? Wykorzystajcie ciekawe smaki
owoców, np.
Ananas z
wanilią czy
Papaję z kwiatem czarnego bzu .
Odsączone
owoce możecie zatopić w
galaretce czy wymieszać z
bitą śmietaną.Możecie smarować
konfiturą kruche ciasto i przekładać kremem czy
budyniem.Do sernika wykorzystajcie
mango z
żurawiną lub
mango z
wanilią. Plastry
pomarańczy lub
cytryny w dowolnym
smakowym syropie do tart.
Możecie podać pieczone
jabłka nad ziane
pigwą i polane
syropem ze słoika albo jeszcze ciekawiej: pieczone
brzoskwinie z
pigwą z
żurawiną zapiekaną na plastrach
jabłka.
NapojeNa koniec zostały
napoje. Najważniejszy to kompot świąteczny z
suszonych owoców. Do niego koniecznie dodajcie najnowszy, świąteczny, korzenny,
syrop wigilijny . Dodatkowo polecam aromatyczne
Pomarańcze w
syropie . Przy takich dodatkach nie musicie w ogóle słodzić kompotu, będzie pyszny, słodki i aromatyczny.Dla miło ś ników
herbaty zaproponujcie
cytrynki w dowolnym smaku:(z
cytrynkami z
wanilią, z
cytrynkami z
żurawiną, z
cytrynkami z
rumem, z
cytrynkami z
cynamonem)
Do sporządzania kompotów, ponczu czy grzańców polecamy wszystkie
przetwory owocowe w
syropie, do smaku możecie dolewać
Syrop y.
Po przejedzeniu proponuję
herbatę z
Pigwą , działa zbawiennie.
a po długim spacerze
herbatę z
Cytrynkami z
imbirem, wzmacniającą i rozgrzewającą.
Do
kawy możecie dodać
syrop cynamonowy lub
waniliowyTo będą pyszne święta . Życzę udanego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Smaczneg o!
Ach, tak się rozpisałam o smakołykach, że aż zgłodniała m :)