Wykonanie
Cześć =) Shakshouka (czyt. szakszuka), to danie znane w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza "bałagan". W
skrócie, to ugotowane
jajka w lekko
ostrym,
pomidorowym sosie. Idealne na śniadanie, kolację lub lekki obiad.Potrawę tą poznałem podczas mojego pobytu w Tunezji.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania shakshouki, ponieważ naprawdę warto!




Potrzebne będą:- 4-6
jajek od
kury podwórkowej- 2-3 duże ząbki
czosnku- puszka
pomidorów krojonych- 1
cebula-
czerwona papryka- pół
papryczki chili (lub pół płaskiej łyżeczki
chili sypanego)- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka
curry- 1 łyżka
oliwy- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki lub
szczypiorku-
sól morska, świeżo mielony
pieprzSposób wykonania:1)
Cebulę,
czosnek i
papryczkę chili siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na
oliwie, po czym wlewamy
pomidory,
paprykę pokrojoną w kostkę.2) Sos mieszamy, a następnie dodajemy:
koncentrat pomidorowy,
curry oraz
sól i
pieprz.3) Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy 4-6 wgłębień, w które wbijamy 4-6
jajek.

4) Gotujemy przez około 15 minut, aż
białka jajek się zetną.5) Podajemy z
pieczywem, np. z
chlebem lub
bagietką z
masłem czosnkowym.

Smacznego =)