Wykonanie
To niezwykle smaczna, prosta w wykonaniu i zarazem oryginalna potrawa, znakomita na śniadanie ale nie tylko. Jest kilka wersji jej przyrządzania, można zmieniać
przyprawy, proporcje lub dodatki. Ja po raz pierwszy natknęłam się na ten przepis w książce Nigelli Lawson Nigellissima. Ona używa
pomidorów z puszki ja jednak wolę świeże, przyprawione aromatycznym
oregano. Przepis, który tu prezentuje pochodzi od niezawodnej Kwestii smaku .SKŁADNIKI2
pomidory1 łyżka
masła lub
oliwy1 ząbek
czosnku2
jajkasól,
pieprz,
suszone oregano,
chiliświeża
bazyliaPomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać
masło lub
oliwę, wrzucić drobno posiekany
czosnek i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać
pomidory i
przyprawy, smażyć przez kilka minut (jeśli
pomidory będą zbyt kwaśne można dodać odrobinę
cukru). Zrobić wgłębienia w pomidorach i wbić w ich miejsca
jajka, posypać
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem przez parę minut aż
białka się zetną (ok. 3 min.). Posypać pociętą
bazylią.Podawać z grzankami,
chlebem lub
bagietką.Smacznego :)