Wykonanie

Dość często ostatnio słyszałam nazwę Bruschetta i zastanawiałam się czym ona jest. Okazało się iż jest ona grzanką z
oliwą, najlepiej
czosnkową, z
pomidorami i świeżą
bazylią. Jet to tradycyjna włoska przystawka. Można ją urozmaicić różnymi innymi dodatkami lecz ja postawiłam na podstawowe składniki. Lubię połączenie tych wszystkich składników, dlatego bardzo mi smakowała.Składniki:
bagietka (ja miałam malutką) ale równie dobrze można przygotować z
chleba,2
pomidory,świeża
bazylia,3 ząbki
czosnku,4 łyżki
oliwy extra virgin,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę.
Czosnek i
bazylię posiekać oraz wymieszać z
pomidorami, dwoma łyżkami
oliwy ,
solą i
pieprzem.
Bagietkę pokroić. Dwie łyżki
oliwy wymieszać z wyciśniętym ząbkiem
czosnku i posmarować z obu stron
bagietkę.
Bagietkę przypiec na grillu do momentu aż się lekko zarumieni i będzie chrupiąca ( lub włożyć do rozgrzanego piekarnika na kilka minut). Na ciepłe grzanki nałożyć
pomidory. Udekorować listkami
bazylii. Podawać tuż po przygotowaniu.


Smacznego!!!