Wykonanie

Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy?;-))Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników,
mąkę zazwyczaj mam w domu,
oliwę z oliwek, teraz znaleźć kilka dodatków i to już prawie połowa sukcesu ;-).Zapraszam!

SKŁADNIKI NA CIASTO NA małą PIZZĘ (PRZEPIS WŁOSKI)- 250 g
mąki (najlepiej włoskiej do pizzy)- 2,5 g
drożdży świeżych- 150 g ciepłej
wody- 1/2 łyżeczki
cukru- 1 łyżeczka
oliwy z oliwekMąkę wsyp do miski, zrób dołeczek. Do kubeczka wlej 1/2 ilości
wody wymieszaj z
cukrem id
rożdzami. wlej w dołeczek i wymieszaj na gęstą papkę z częścią
maki. Tak robimy tzw. zaczyn.Odstawiamy miskę na 10 minut. Zaczyn podwoi swoją objętość. Wszystkie składniki dodajemy i wyrabiamy ciasto na miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy.
SOS biały do pizzy:- 5 łyżek
śmietany- 1 łyżka
musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej)- 1 ząbek
czosnku- 1/4 szklanki
białego wina-
chili posiekaneW/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej do rondelka i zagotuj. Gotuj ciagle mieszając tak aby sos się zredukował przez 5-7 minut.Gotowym sosem smarujemy pizzę.Dodatki do pizzy możesz wybrać wedle własnego uznania ja użyłam:-
ser żółty cheddar-
czarne oliwki-
pomidorki koktajlowe-
kapary-
żurawina w
olejuPizzę pieczemy w nagrzanym piecu przez 35-40 minut.Posypujemy
rukolą, świeżą
bazylią.

Smacznego!Pyyyyyyszne!!!! ;-)))))))))