ßßß
Składniki :Ciasto na pizzę:500 g mąki,1 paczka suchych drożdży,1 łyżeczka cukru,1 szczypta soli,40 ml oleju,250-300 g ciepłej wody.Nadzienie :obrane pomidory,sól,mozzarella,szynka,grzyby,oregano,czarne oliwki,olej (a najlepiej – jak radzi w komentarzu aska użyć oliwy z oliwek).Wykonanie :Włożyć drożdże i ciepłą wodę do miski do mieszania (hak do zagniatania) i wymieszać.Dodać pozostałe składniki i zagnieść je na gładkie ciasto.Odstawić miskę z zamkniętą przykrywką w ciepłym miejscu na tak długo, aż objętość ciasta znacznie się zwiększy (ok. 45 min.)Jeszcze raz krótko zagnieść ciasto.Następnie uformować ciasto w kulę i ułożyć na natłuszczonej blasze pod wilgotnym ręcznikiem. Pozostawić na 1 godz.Rozwałkować ciasto bezpośrednio na blasze do pieczenia (z odrobiną oleju) i na zakończenie obłożyć obranymi pomidorami.Posypać ciasto odrobiną soli, ułożyć na nim pociętą na małe kawałki szynkę, grzyby, oliwki, mozarellę i oregano.Skropić pizzę odrobiną oleju i piec w 180°C przez ok. 15-20 min.

Pizza Antosi ze świeżym ogórkiem, serem żółtym i salami
i przepis alternatywny z obecnego miesięcznika „Kuchnia”składniki :ciasto :0,5 kg mąki,1 saszetka (7 g) suchych drożdży,1 łyżeczka soli,2 łyżki oliwy,1,5 szklanki wody (330 ml) o temperaturze pokojowej.sos pomidorowy:odrobina oliwy,1 opakowanie przecieru pomidorowego (passaty),kilka gałązek świeżego oregano,1 ząbek czosnku,sól, pieprz.nadzienie :mozzarella,świeża bazylia,salami,gorgonzola,rukola.Wykonanie :Zagnieść ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Następnie podzielić ciasto na 3 porcje, z każdej zrobić kulę i odstawić na 15 minut. Rozwałkować porcje na cienkie placki. Zrobić sos: Zeszklić na oliwie czosnek posiekany. Wlać przecier, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać listki oregano, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.Każdy placek ciasta posmarować sosem i ułożyć na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu). Piec 8-12 minut w 250-280 st. C.