Wykonanie
Pizza…chyba nie trzeba dużo mówić. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Zrobienie jest samodzielnie w domu nie jest trudne, ale nieco czasochłonne. No i problemem zawsze jest przepis na ciasto… Opisany przeze mnie poniżej jest najlepszym, na jaki udało mi się trafić i nieco przeze mnie zmodyfikowanym, chociaż przyznam, że to wciąż nie do końca to, czego szukam. Mimo to poniższe ciasto jest bardzo smaczne, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Dodatki do pizzy oczywiście dowolne i takie, jakie najbardziej lubicie. Ja akurat miałam ochotę na pizzę z
pomidorami,
mozzarellą i świeżą
bazylią.Co nam będzie potrzebne:- 4 szklanki
mąki- 1 i 1/3 szkl. ciepłej
wody- 25g świeżych
drożdży (1/4 opakowania)- 2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżka
oleju lub
oliwy z oliwek-
pomidory,
ser mozzarella, świeża
bazylia lub inne dowolne dodatki do pizzy-
zioła (
oregano,
bazylia lub mieszanka do kuchni włoskiej)Przygotowanie:rozpoczynamy od zrobienia zaczynu do
ciasta drożdżowego – szklankę
mąki przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wkruszamy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i zalewamy ciepłą
wodą, odstawiamy na 15 min. aż
drożdże zaczną „bąblować”
do gotowego zaczynu przesiewamy resztę
mąki, dodajemy
sól,
oliwę, resztę
wody i zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dodać trochę
mąki, jeśli będzie się za bardzo kleić – podsypując po trochę na stolnice; uwaga, zeby nie przesadzić z
mąką, bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i może nie urosnąć)
zagniecione ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko
oliwą, przekładamy do miski (musi być na tyle duża, żeby ciasto z niej nie „uciekło”, kiedy wyrośnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętośćwyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy w mniej więcej okrągły placek, pamiętając, żeby zostawić nieco grubsze brzegiprzekładamy spód pizzy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do okrągłej formy wcześniej natłuszczonej lekko
olejem (jeśli pieczemy w okrągłej blaszce ciasto wyjdzie raczej miękkie, a jeśli pieczemy bezpośrednio na dużej płaskiej blasze wyjdzie bardziej chrupiące i zarumienione na spodzie) na ciasto nakładamy sos (można posmarować pizze
koncentratem pomidorowym wymieszanym z
ziołami), na wierzch kładziemy
mozzarellę i
pomidory lub inne dowolne dodatki, posypujemy
oregano i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury (ok. 250ºC) na ok. 12-15 min (trzeba sprawdzić wcześniej czy się nie przypala); jeśli używacie tartego
sera dodajcie go do pizzy dopiero na kilka minut przed końcem pieczenia, inaczej może się przypalić albo po prostu się wysuszykiedy pizza się ładnie przyrumieni wyjmujemy z pieca, posypujemy
bazylią,
rukolą lub innymi świeżymi
ziołami i podajemy
Smacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments