Wykonanie
Uwielbiamy
chlebki pita i tortille robione własnoręcznie, mają zupełnie inny smak niż "kupne". Można nadziewać na rożne sposoby, np mięskiem i grillowanymi warzywami jak pokazywałam wcześniej, można je zjeść w wersji tylko warzywnej, lub z farszem
pieczarkowym lub z boczniakami. Wszystkie są pyszne500g
mąki150g cieplej
wody5g
cukru5g
soli15g
oliwy3,5g suchych
drożdży
Drożdże wymieszać z ciepłą
wodą i
olejem. Dodać przesianą
mąkę,
sól i
cukier. Zagnieść na elastyczne ciasto. Pozostawić na 45 minut to wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi objętość odgazować i uformować dwie kulki i poczekać 10 minut. Następnie uformować placki, nie wałkować tylko rozklepać ręką, położyć na blasze i pod przykryciem odczekać 10 minut. Pieczemy 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni.
Pity zjedliśmy z
kurczakiem przegrillowanym ze słodkim sosem
chili,
pomidorkiem, zielonym
ogórkiem i wiórkami
żółtego sera. Całość polana
sosem czosnkowym -
majonez,
śmietana i 3 ząbki
czosnku. Pycha