ßßß Cookit - przepis na Calzone

Calzone

nazwa

Wykonanie

Goście w domu, dodatkowo głodni.
Jak zrobić coś szybkiego i sycącego?
Przedstawiam propozycję idealną na obiad lub kolację.
Calzone to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego,
Ja używam przepisu Magdy Gessler na ciasto do pizzy i sprawdza się genialnie.
Dodatkowym plusem tego dania jest to,
że możecie Calzone nafaszerować czym Wam się podoba.
Mięso mielone, pierś z kurczaka, czy tak jak w moim przypadku
pokrojona w plasterki Polędwica Sopocka.
A to wszystko z dodatkiem sosu czosnkowego:)
Skład;
Ciasto;
- mąka zwykła 350 gram
- drożdże 5 gram
- cukier 1,5 łyżeczki
- sól 1,5 łyżeczki
- ciepła woda 250 ml
- olej 2 łyżeczki
Farsz:
- cebula
- ser żółty
- Polędwica Sopocka
- papryka czerwona
- ketchup
Sos czosnkowy;
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- szczypta cukru
'' Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże.
Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką,
aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne.
Odstawić na 10 minut.
Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. ''
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 placki.
Każdy z nich posmarować ketchupem, ułożyć dowolną ilość wędliny,
pokrojonej papryki oraz cebuli i sera.
Złożyć na pół i skleić ze sobą brzegi.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok 20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym.
Źródło:http://domoweobiady.blogspot.com/2014/08/calzone.html