Wykonanie
Goście w domu, dodatkowo głodni.Jak zrobić coś szybkiego i sycącego?Przedstawiam propozycję idealną na obiad lub kolację.Calzone to rodzaj pieroga z
ciasta drożdżowego,Ja używam przepisu
Magdy Gessler na ciasto do pizzy i sprawdza się genialnie.Dodatkowym plusem tego dania jest to,że możecie Calzone nafaszerować czym Wam się podoba.
Mięso mielone,
pierś z kurczaka, czy tak jak w moim przypadkupokrojona w plasterki
Polędwica Sopocka.A to wszystko z dodatkiem
sosu czosnkowego:)
Skład;Ciasto;-
mąka zwykła 350 gram-
drożdże 5 gram-
cukier 1,5 łyżeczki-
sól 1,5 łyżeczki- ciepła
woda 250 ml-
olej 2 łyżeczkiFarsz:-
cebula-
ser żółty-
Polędwica Sopocka-
papryka czerwona-
ketchupSos czosnkowy;- 3 łyżki
majonezu- 3 łyżki
śmietany- 3 ząbki
czosnku- łyżka
oleju- szczypta
cukru'' Rozpuścić
drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól i wlać
drożdże.Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej
mąką,aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne.Odstawić na 10 minut.Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z
oliwą. ''Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 placki.Każdy z nich posmarować
ketchupem, ułożyć dowolną ilość
wędliny,pokrojonej
papryki oraz
cebuli i
sera.Złożyć na pół i skleić ze sobą brzegi.Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok 20 minut.Podawać z
sosem czosnkowym.