Wykonanie
Tym razem przygotowałam pizzę z
szynką,
pieczarkami i
sosem czosnkowym. Po zapieczeniu z
serem wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam .
Składniki ciasta na dużą blaszkę :3-4 szklanki
mąki1/2 szklanki ciepłego
mleka3/4 szklanki
wody25 g świeżych
drożdży3 łyżki
oleju1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
soliDodatki :150 g
chudej szynki w plastrach150 g
pieczarek, poszatkowanych200 g
żółtego sera, startego na tarce1
cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki
śmietany 18 %1 duża łyżka
majonezu3 ząbki
czosnkusól do smaku1 płaska łyżeczka
cukru4 łyżki
ketchupu pikantnego1/2 puszki
kukurydzyPrzygotowanie :
Drożdże mieszamy w
mleku aż się rozpuszczą i wlewamy do miski, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawiamy je nakryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat
mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ).Ciasto smarujemy
ketchupem, na to rozkładamy
cebulę,
pieczarki,
szynkę i część
kukurydzy.
Majonez mieszamy ze
śmietaną,
cukrem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty
ser i resztę
kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut.Lekko studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z
sosem czosnkowym i
ketchupem.