Pizzę można przygotować na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dzisiaj pomysł na pizzę szynkową z sosem barbecue. Bardzo smaczna, słodko - pikantna, pachnąca pieczarkami, szynka i serem. Często wracam do tego przepisu za jego prostotę i pyszny smak.Składniki ciasta na dużą blaszkę :3-4 szklanki mąki1/2 szklanki ciepłego mleka3/4 szklanki wody25 g świeżych drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka soliDodatki :150 g chudej szynki, pokrojonej w plastry ( wędzonej lub polędwicy )200 g pieczarek1 łyżeczka ziół prowansalskich1 cebula2 łyżki oleju1/2 szklanka sosu barbecue ( użyłam gotowego )4 łyżki pikantnego ketchupu1/2 puszka kukurydzy150 g żółtego sera startego na tarce ( np. gouda )Przygotowanie :Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą i wlewamy do miski, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawiamy je nakryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ), następnie umieszczamy je na niej.Pieczarki podpiekamy na oleju z cebulą i ziołami prowansalskimi.Ciasto smarujemy sosem barbecue i ketchupem. Rozkładamy szynkę, pieczarki i kukurydzę.Pizzę posypujemy serem. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15-20 minut. Pizzę kroimy na kawałki i podajemy. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym.