Wykonanie
            Pizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki 
czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, 
pieczarkowym, 
szynkowym lub 
serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam.

SKŁADNIKI :500 g 
mąki30 g świeżych 
drożdży1 
jajko200 ml ciepłego 
mleka1 plaska łyżeczka 
soli1 łyżeczka 
cukru1 łyżeczka 
ziół prowansalskich3 łyżki 
olejuFARSZ :20 dkg 
pieczarek, poszatkowanych20 dkg 
szynki, pokrojonej w kostkękilka plastrów 
salami15 dkg 
żółtego sera, startego na tarce1/2 puszki 
kukurydzy1 
czerwona cebula, drobno pokrojona
ketchupPRZYGOTOWANIE :Do dużej miski wlewamy rozpuszczone 
drożdże w 
mleku, dodajemy 
jajko, 
olej i resztę składników. Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypany blat 
mąką i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek.Placki smarujemy 
ketchupem i na każdym rozkładamy porcję 
pieczarek, 
szynki, 
salami, 
kukurydzy i 
sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków posypujemy 
serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego.



