ßßß Cookit - przepis na PIZZA CALZONE

PIZZA CALZONE

nazwa

Wykonanie

Pizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, pieczarkowym, szynkowym lub serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam.
SKŁADNIKI :
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
1 plaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oleju
FARSZ :
20 dkg pieczarek, poszatkowanych
20 dkg szynki, pokrojonej w kostkę
kilka plastrów salami
15 dkg żółtego sera, startego na tarce
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
ketchup
PRZYGOTOWANIE :
Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku, dodajemy jajko, olej i resztę składników. Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypany blat mąką i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek.
Placki smarujemy ketchupem i na każdym rozkładamy porcję pieczarek, szynki, salami, kukurydzy i sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków posypujemy serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/pizza-calzone.html