Wykonanie
Pizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki
czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem,
pieczarkowym,
szynkowym lub
serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam.
SKŁADNIKI :500 g
mąki30 g świeżych
drożdży1
jajko200 ml ciepłego
mleka1 plaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
ziół prowansalskich3 łyżki
olejuFARSZ :20 dkg
pieczarek, poszatkowanych20 dkg
szynki, pokrojonej w kostkękilka plastrów
salami15 dkg
żółtego sera, startego na tarce1/2 puszki
kukurydzy1
czerwona cebula, drobno pokrojona
ketchupPRZYGOTOWANIE :Do dużej miski wlewamy rozpuszczone
drożdże w
mleku, dodajemy
jajko,
olej i resztę składników. Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypany blat
mąką i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek.Placki smarujemy
ketchupem i na każdym rozkładamy porcję
pieczarek,
szynki,
salami,
kukurydzy i
sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków posypujemy
serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego.