ßßß
SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo)Ciasto :1 i 1/4 szkl ciepłego mleka25 g drożdży (świeżych)1 mała szczypta soli1 mała szczypta cukru50 dag mąki2 łyż olejuFarsz :25 dag piersi kurczaka25 dag pieczarek25 dag sera żółtego2,5 łyżki keczupu1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać do mąki, wymieszać lekko, tak żeby na wierzchu była mąka, odstawić aż rozczyn zacznie pracować (drożdże się "spienią" i wyjdą na wierzch nad mąkę). Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).2. Farsz: Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać.3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.