Wykonanie
Pyszne pierożki - idealne na małe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :)
SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo)Ciasto :1 i 1/4 szkl ciepłego
mleka25 g
drożdży (świeżych)1 mała szczypta
soli1 mała szczypta
cukru50 dag
mąki2 łyż
olejuFarsz :25 dag
piersi kurczaka25 dag
pieczarek25 dag
sera żółtego2,5 łyżki
keczupu1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże,
cukier i
sól. Dodać
olej, wymieszać. Całość wlać do
mąki, wymieszać lekko, tak żeby na wierzchu była
mąka, odstawić aż rozczyn zacznie pracować (
drożdże się "spienią" i wyjdą na wierzch nad
mąkę). Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).2. Farsz: Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną
przyprawą, usmażyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, udusić.
Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone
mięso i
pieczarki pokroić drobno, dodać
ser i
keczup, wymieszać.3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe smażyć na rozgrzanym
oleju do zrumienienia.