ßßß Cookit - przepis na Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym

Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym

nazwa

Wykonanie

Pyszne pierożki - idealne na małe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :)
SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo)
Ciasto :
1 i 1/4 szkl ciepłego mleka
25 g drożdży (świeżych)
1 mała szczypta soli
1 mała szczypta cukru
50 dag mąki
2 łyż oleju
Farsz :
25 dag piersi kurczaka
25 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
2,5 łyżki keczupu
1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać do mąki, wymieszać lekko, tak żeby na wierzchu była mąka, odstawić aż rozczyn zacznie pracować (drożdże się "spienią" i wyjdą na wierzch nad mąkę). Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
2. Farsz: Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać.
3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2016/04/pierozki-drozdzowe-z-kurczakiem.html