Wykonanie
Smażąc pączki,
faworki i oponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza
serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne
krewetki,
raki czy
homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła!
Ciasto:1,5 szklanki
mąki (200g)1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soli1,5 łyżki
oleju1/2 szklanki
mleka15 dag
drożdżySkładniki:
koncentrat pomidorowyzioła prowansalskie9-10 plasterków
salamikilka
oliwek1/4 małej
czerwonej cebuligarść
kukurydzy25g
żółtego sera25g
mozzarellikilka listków świeżej
bazylii1. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól i
olej. W letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże, wlewamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt
serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć
serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe
serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy
serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy.3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy
ziołami prowansalskimi i startym na tarce
serem. Układamy
salami, pokrojoną
czerwoną cebulę,
oliwki i
kukurydzę.4. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę dekorujemy świeżymi listkami
bazylii.