ßßß
Ciasto:1,5 szklanki mąki (200g)1/2 łyżeczki cukruszczypta soli1,5 łyżki oleju1/2 szklanki mleka15 dag drożdżySkładniki:koncentrat pomidorowyzioła prowansalskie9-10 plasterków salamikilka oliwek1/4 małej czerwonej cebuligarść kukurydzy25g żółtego sera25g mozzarellikilka listków świeżej bazylii1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i olej. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy.3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę.4. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.




