ßßß
 
            
         Jeśli zaglądacie często na bloga to wiecie, że jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Uwielbiam je pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.Składniki na 10 bułeczek: na ciasto:500 g mąki1/2 szklanka ciepłej wody1/2 szklanki ciepłego mleka30 g świeżych drożdżyłyżeczka soliłyżeczka cukru50 ml olejujajko na nadzienie:2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 130 g po odsączeniu)łyżka koncentratu pomidorowegoszczypta soliszczypta cukruduża szczypta chilliświeżo zmielony pieprz4 łyżki czarnych oliwek3 łyżki kukurydzydodatkowo:łyżeczka ziół prowansalskichjajko3 łyżki startej mozzarelliMąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną mąki i cukrem. Odstawić na kilka minut. Kiedy drożdże ruszą wlać rozczyn do miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładko. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Oliwki pokroić na połówki i razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni i nałożyć po dużej łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut.
Jeśli zaglądacie często na bloga to wiecie, że jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Uwielbiam je pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.Składniki na 10 bułeczek: na ciasto:500 g mąki1/2 szklanka ciepłej wody1/2 szklanki ciepłego mleka30 g świeżych drożdżyłyżeczka soliłyżeczka cukru50 ml olejujajko na nadzienie:2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 130 g po odsączeniu)łyżka koncentratu pomidorowegoszczypta soliszczypta cukruduża szczypta chilliświeżo zmielony pieprz4 łyżki czarnych oliwek3 łyżki kukurydzydodatkowo:łyżeczka ziół prowansalskichjajko3 łyżki startej mozzarelliMąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną mąki i cukrem. Odstawić na kilka minut. Kiedy drożdże ruszą wlać rozczyn do miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładko. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Oliwki pokroić na połówki i razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni i nałożyć po dużej łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut.