ßßß
 
            
         Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka.Składniki: na ciasto:225 g mąki (najlepiej typu 00)135 ml letniej wody15 g drożdży świeżych2 łyżki oleju1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukrudodatki:2 łyżki koncentratu pomidorowegołyżka ostrego sosu jalapeno lub chilli (można pominąć)1/2 brokuła200 g mozzarelli (najlepiej startej)2-3 kabanosy1/2 puszki kukurydzy2 łyżeczki ziół prowansalskichMąkę przesiać do misko, dodać sól i cukier. drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski, wyrabiać. Bo chwili wyrabiania wlać olej. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 kwadranse.W tym czasie przygotować dodatki: ketchup wymieszać z ostrym sosem i ziołami. Brokuła obgotować z osolonej wodzie i podzielić na mniejsze cząstki. Kabanosa pokroić. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać zimną wodą.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem. Posypać połową mozzarelli i ułożyć dodatki. Wierzch posypać resztą sera i ziołami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C na najniższą półkę i piec około 12-15 minut.
Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka.Składniki: na ciasto:225 g mąki (najlepiej typu 00)135 ml letniej wody15 g drożdży świeżych2 łyżki oleju1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukrudodatki:2 łyżki koncentratu pomidorowegołyżka ostrego sosu jalapeno lub chilli (można pominąć)1/2 brokuła200 g mozzarelli (najlepiej startej)2-3 kabanosy1/2 puszki kukurydzy2 łyżeczki ziół prowansalskichMąkę przesiać do misko, dodać sól i cukier. drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski, wyrabiać. Bo chwili wyrabiania wlać olej. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 kwadranse.W tym czasie przygotować dodatki: ketchup wymieszać z ostrym sosem i ziołami. Brokuła obgotować z osolonej wodzie i podzielić na mniejsze cząstki. Kabanosa pokroić. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać zimną wodą.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem. Posypać połową mozzarelli i ułożyć dodatki. Wierzch posypać resztą sera i ziołami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C na najniższą półkę i piec około 12-15 minut.