Wykonanie
Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane
sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka.Składniki: na ciasto:225 g
mąki (najlepiej typu 00)135 ml letniej
wody15 g
drożdży świeżych2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukrudodatki:2 łyżki
koncentratu pomidorowegołyżka
ostrego sosu jalapeno lub
chilli (można pominąć)1/2
brokuła200 g
mozzarelli (najlepiej startej)2-3
kabanosy1/2 puszki
kukurydzy2 łyżeczki
ziół prowansalskichMąkę przesiać do misko, dodać
sól i
cukier.
drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski, wyrabiać. Bo chwili wyrabiania wlać
olej. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 kwadranse.W tym czasie przygotować dodatki:
ketchup wymieszać z
ostrym sosem i
ziołami.
Brokuła obgotować z osolonej wodzie i podzielić na mniejsze cząstki.
Kabanosa pokroić.
Fasolę i
kukurydzę odsączyć i przepłukać zimną
wodą.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować sosem. Posypać połową
mozzarelli i ułożyć dodatki. Wierzch posypać resztą
sera i
ziołami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C na najniższą półkę i piec około 12-15 minut.