ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem.

Racuchy drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem.

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na coś słonego i szybkiego. Padło na racuchy...ale pomyślałam dlaczego by nie spróbować na ostro, w lodówce pieczarki i ser, więc do dzieła....
Składniki:
300 gram mąki,
40 gram drożdży,
szczypta soli,
1 łyżka cukru,
1 jajko,
1,5 szklanki mleka,
6 pieczarek,
żółty ser wg uznania,
pieprz do smaku,
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy w plasterki, następnie podsmażamy na małej ilości oleju.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy usmażone pieczarki i starty żółty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
Usmażone racuszki można podać z pikantnym keczupem.
Smacznego:)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/05/racuchy-drozdzowe-z-pieczarkami-i-zotym.html