Wykonanie
Miałam ochotę na coś słonego i szybkiego. Padło na racuchy...ale pomyślałam dlaczego by nie spróbować na ostro, w lodówce
pieczarki i
ser, więc do dzieła....
Składniki:300 gram
mąki,40 gram
drożdży,szczypta
soli,1 łyżka
cukru,1
jajko,1,5 szklanki
mleka,6
pieczarek,
żółty ser wg uznania,
pieprz do smaku,
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy
drożdże, zasypujemy je
cukrem i wlewamy połowę letniego
mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie oczyszczamy
pieczarki i kroimy w plasterki, następnie podsmażamy na małej ilości
oleju.Do zaczynu
drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy usmażone
pieczarki i starty
żółty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Na rozgrzany na patelni
olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
Usmażone racuszki można podać z pikantnym
keczupem.
Smacznego:)