Wykonanie


Danie idealne na te ponure, szare i zimne dni. Też Wam brakuje słońca?Marzy mi się taki długi
słoneczny dzień i skrzypiący śnieg pod butami hmmm.Ale wracajmy do przepisu, to danie nasyci kolorami i rozgrzeje dodatkiem
chili i
curry. Uwielbiam takie połączenia smaków, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też na łatwość przygotowania tej potrawy jak i zastosowanie zdrowych składników, tj.
chili,
pietruszka,
olej kokosowy czy też
kasza jaglana. Tak więc
mogę Wam
rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-)

SKŁADNIKI:-
pierś z kurczaka podwójna- 2
marchewki- 2 ząbki
czosnku- 3 łyżki pasty z dyni-
chili z ziarenkami (ostre! ;-) )- odrobina
imbiru świeżego- puszka
mleka kokosowego-
natka pietruszki-
curry oryginalne-
kasza jaglana ugotowana-
sól,- 1 łyżka
oleju kokosowego- 2 łyżki
oleju rzepakowego- około 1/2 szklanki
wody (opcjonalnie)- 2 łyżki płaskie
mąki kukurydzianejW rozgrzanym woku smaż pokrojonego w kostkę
kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
imbir.
Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -
makaron. Smażymy razem z
kurczakiem około 10 minut. Dodajemy
chili,
curry,
mleko kokosowe,
dynię i dusimy około 12 minut. Możecie zagęścić
mąką kukurydzianą jeżeli lubicie gęsty sos, po prostu
mąkę wsyp do sosu i szybko wymieszaj tak aby nie powstały grudki.
Kaszę jaglaną ułóż na środku talerza, wlej sos z
kurczakiem, posyp obficie
pietruszką i odrobiną świeżego
chili.




Smacznego!Zapraszam na mojego Facebooka SmykWKuchni!