Wykonanie
Wiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej,
pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie
mąką żytnią (polecam pierogi z
mąki żytniej oraz tortille z
mąki żytniej)Dziś tradycyjny włoski specjał, z mniej tradycyjną
mąką żytnią.UWAGA! standardowo na pizzę używa się
mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik na poziomie 720. Pizza na szczęście wyszła bardzo smaczna i chrupiąca. Nie próbujcie jednak tego przepisu z wyższymi typami, bo niestety trafiłam kiedyś w
sieci na przepis z typem 2000 ! Pizza nie była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ
mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :)Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki?

Składanki:Ciasto:0,5 kg
mąki żytniej (typ 720)250 ml letniej
wody30 gram świeżych
drożdży (lub 8-10 gram suszonych)Łyżeczka
cukruŁyżeczka
soli2 łyżeczki
oliwy z oliwekKasza manna do podsypaniaDowolne składniki, ja użyłam:15 dag
pieczarek10 dag
szynki1 mała
cukinia1
pomidorOliwkiKukurydzaPapryka czerwona lub zielona
Przecier pomidorowy lub
ketchup15 dag
Mozzarelli15 dag
sera goudaPrzygotowanie:Do szklanki odlać odrobinę
wody, dodać
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część
mąki, dodać
sól,
oliwę, rozczyn
drożdżowy i resztę
wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

W
między czasie przygotować składniki- ja
pieczarki z
papryką lekko podsmażam z odrobiną
soli,
pieprzu i
oregano.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną
kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy pod pizzę).

Ciasto posmarować przecierem lub
ketchupem. Zetrzeć część
sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią
sera.Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni.