ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca domowa pizza

Chrupiąca domowa pizza

nazwa

Wykonanie

Choć jest potrawą kuchni włoskiej, to obecnie pizza jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest idealną propozycją zarówno na spotkania z przyjaciółmi czy długie wieczory przed telewizorem. Idealnie również się sprawdza jako danie obiadowe, tak więc jej zastosowanie jest szerokie. Przepisów na pizzę jest wiele, jeżeli jednak lubicie pizzę na cienkim, chrupiącym spodzie, z ciągnącym się serem i pysznymi dodatkami, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu.
Składniki :
Z podanego przepisu, wychodzi pizza o średnicy ok. 30 cm
10 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
Pół szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i ¾ szklanki (ok. 250 g.) mąki pszennej lub specjalnej mąki do pizzy
Szczypta soli
Zioła prowansalskie
Ząbek czosnku
Dodatki:
Tutaj oczywiście możecie dobierać składniki jakie tylko lubicie. Ja dzisiaj akurat użyłam:
1 przecier pomidorowy
2 łyżki ketchupu
2 średnie cebule
ok. 20 dag. pieczarek
1 duża laska (ok. 20 dag) kiełbasy, (ewentualnie 20 dag. szynki lub boczku)
Kilka oliwek
1 opakowanie (150 g.) startej mozzarelli
*Rada: Aby cebula nie doprowadzała Was do łez, włóżcie ją przed pokrojeniem do lodówki na ok. pół godziny.
Etapy przygotowania:
W małej misce łączymy pokruszone drożdże, razem z cukrem, oliwą z oliwek i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.
Na stolnicy przesiewamy mąkę z solą i ziołami prowansalskimi. Jeżeli lubimy czosnek, to wyciskamy do mąki jeden ząbek. W następnej kolejności dodajemy gotowy zaczyn z drożdży oraz powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest za rzadkie możemy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę lub do momentu, aż ciasto nie podwoi swojej objętości.
Piekarnik, rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy masłem (możemy go zmieszać z rozgniecionym czosnkiem), lub natłuszczamy odrobiną oleju. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto i palcami formułujemy okrągły placek. Smarujemy go przecierem pomidorowym (przecier możemy zmieszać z ketchupem i suszonymi ziołami – stanie się wtedy delikatniejszy). Następnie wykładamy na pizzę pozostałe składniki według upodobań (cebula, pieczarki, kiełbasa, oliwki, ser). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 – 20 min.
* Pieczarki przed wyłożeniem na pizzę można podsmażyć na maśle na patelni. Wytrąci się z nich woda, dzięki czemu ciasto nam od nich nie zawilgnie, a dodatkowo będziemy mieć pewność, że nie będą surowe.
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/dania-obiadowe/chrupiaca-domowa-pizza