Wykonanie
Choć jest potrawą kuchni włoskiej, to obecnie pizza jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest idealną propozycją zarówno na spotkania z przyjaciółmi czy długie wieczory przed telewizorem. Idealnie również się sprawdza jako danie obiadowe, tak więc jej zastosowanie jest szerokie. Przepisów na pizzę jest wiele, jeżeli jednak lubicie pizzę na cienkim, chrupiącym spodzie, z ciągnącym się
serem i pysznymi dodatkami, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu.

Składniki :Z podanego przepisu, wychodzi pizza o średnicy ok. 30 cm10 g.
drożdży1 łyżeczka
cukruPół szklanki letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 i ¾ szklanki (ok. 250 g.)
mąki pszennej lub specjalnej
mąki do pizzySzczypta
soliZioła prowansalskieZąbek
czosnkuDodatki:Tutaj oczywiście możecie dobierać składniki jakie tylko lubicie. Ja dzisiaj akurat użyłam:1
przecier pomidorowy2 łyżki
ketchupu2 średnie
cebuleok. 20 dag.
pieczarek1 duża laska (ok. 20 dag)
kiełbasy, (ewentualnie 20 dag.
szynki lub
boczku)Kilka
oliwek1 opakowanie (150 g.) startej
mozzarelli
*Rada: Aby
cebula nie doprowadzała Was do łez, włóżcie ją przed pokrojeniem do lodówki na ok. pół godziny.

Etapy przygotowania:W małej misce łączymy pokruszone
drożdże, razem z
cukrem,
oliwą z oliwek i odrobiną
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby
drożdże mogły zacząć pracować.Na stolnicy przesiewamy
mąkę z
solą i
ziołami prowansalskimi. Jeżeli lubimy
czosnek, to wyciskamy do
mąki jeden ząbek. W następnej kolejności dodajemy gotowy zaczyn z
drożdży oraz powoli wlewamy letnią
wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest za rzadkie możemy dodać więcej
mąki. Wyrobione ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę lub do momentu, aż ciasto nie podwoi swojej objętości.Piekarnik, rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy
masłem (możemy go zmieszać z rozgniecionym
czosnkiem), lub natłuszczamy odrobiną
oleju. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto i palcami formułujemy okrągły placek. Smarujemy go
przecierem pomidorowym (przecier możemy zmieszać z
ketchupem i suszonymi
ziołami – stanie się wtedy delikatniejszy). Następnie wykładamy na pizzę pozostałe składniki według upodobań (
cebula,
pieczarki,
kiełbasa,
oliwki,
ser). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 – 20 min.*
Pieczarki przed wyłożeniem na pizzę można podsmażyć na
maśle na patelni. Wytrąci się z nich
woda, dzięki
czemu ciasto nam od nich nie zawilgnie, a dodatkowo będziemy
mieć pewność, że nie będą surowe.

