ßßß
Składniki :Z podanego przepisu, wychodzi pizza o średnicy ok. 30 cm10 g. drożdży1 łyżeczka cukruPół szklanki letniej wody1 łyżka oliwy z oliwek1 i ¾ szklanki (ok. 250 g.) mąki pszennej lub specjalnej mąki do pizzySzczypta soliZioła prowansalskieZąbek czosnkuDodatki:Tutaj oczywiście możecie dobierać składniki jakie tylko lubicie. Ja dzisiaj akurat użyłam:1 przecier pomidorowy2 łyżki ketchupu2 średnie cebuleok. 20 dag. pieczarek1 duża laska (ok. 20 dag) kiełbasy, (ewentualnie 20 dag. szynki lub boczku)Kilka oliwek1 opakowanie (150 g.) startej mozzarelli
*Rada: Aby cebula nie doprowadzała Was do łez, włóżcie ją przed pokrojeniem do lodówki na ok. pół godziny.
Etapy przygotowania:W małej misce łączymy pokruszone drożdże, razem z cukrem, oliwą z oliwek i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.Na stolnicy przesiewamy mąkę z solą i ziołami prowansalskimi. Jeżeli lubimy czosnek, to wyciskamy do mąki jeden ząbek. W następnej kolejności dodajemy gotowy zaczyn z drożdży oraz powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest za rzadkie możemy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę lub do momentu, aż ciasto nie podwoi swojej objętości.Piekarnik, rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy masłem (możemy go zmieszać z rozgniecionym czosnkiem), lub natłuszczamy odrobiną oleju. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto i palcami formułujemy okrągły placek. Smarujemy go przecierem pomidorowym (przecier możemy zmieszać z ketchupem i suszonymi ziołami – stanie się wtedy delikatniejszy). Następnie wykładamy na pizzę pozostałe składniki według upodobań (cebula, pieczarki, kiełbasa, oliwki, ser). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 – 20 min.* Pieczarki przed wyłożeniem na pizzę można podsmażyć na maśle na patelni. Wytrąci się z nich woda, dzięki czemu ciasto nam od nich nie zawilgnie, a dodatkowo będziemy mieć pewność, że nie będą surowe.
